Охлаждане

GeForce 8500/8600 - новите предложения на GalaxyОхлаждане

Развитието при графичните ускорители предлага една много интересна подробност – с излизането на нов чип на пазара винаги в началото срещаме повече стандартни версии, но след известно време започват да се появяват и деривати, които обикновено предлагат или по-интересно и ефективно охлаждане (собствено производство или познат модел на известна компания), или завишени честоти, а защо не и двете. Вероятно помните в миналото (което продължава и сега) как определени модели графични карти “възкръсват” чрез подмяна на паметта с по-бърза или чрез фабрично повишаване на тактовите честоти с цел конкуриране на определен продукт на “противника”.

още...Вентилаторите – ball bearing, sleeve bearing?Охлаждане

Свикнали сме да мислим за вентилаторите в компютъра като за изключително сигурни и ефикасни уреди. Всъщност, ако трябва да сме честни, едва ли някой изобщо мисли за тях конкретно, освен в случаите, когато те започнат да напомнят за себе си. Обикновено това става под формата на странни звуци, издавани от самия вентилатор, когато втулката на оста му се износи, или пък имаме напрашване или замърсяване, което пречи на нормалната работа. За да се избегне този проблем, съществуват разработени няколко варианта на “окачване” на перката, като едновременно с повишаването на живота на вентилатора се понижава издаваният от него шум по време на работа. Засега са се наложили основно два метода – т.нар. sleeve и ball bearing, а техни главни конкуренти се явяват rifle и magnetic bearing.

още...CoolerMaster Cool Viva Pro – ефективен охладител за графични картиОхлаждане

CoolerMaster е компания, която е известна със своите компютърни кутии и охладители за процесори. Моделите серия Hyper присъстват в безброй компютри на потребители от цял свят, особено при тези, които обичат и си падат по овърклока. Но не само CPU-тата и тяхното топлоотделяне са обект на внимание от страна на CoolerMaster. От известно време насам компанията произвежда и охладители за графични карти под името CoolViva. Преди година на пазара се предлагаха няколко модела, които обаче към момента са заменени с три нови – CoolViva G1, CoolViva Z1 и CoolViva Pro. В този материал ще ви представя последния от тях, който всъщност е и най-добрият от трите r предлага най-сериозни възможности както за стандартни клокнати карти, така и при желание за овърклок.

още...Как работят топлопроводите и каква е ползата от тях?Охлаждане

През последните няколко години станахме свидетели на изключително широкото приложение на технологията на топлопроводите (heatpipes). Идеята, стояща зад тях, всъщност е свръхбързото пренасяне на топлинната енергия, отделена от процесора. Топлопроводите са способни да пренесат огромни количества топлина дори между точки, имащи съвсем малка разлика в температурните си нива. Какъв обаче е техният принцип на действие и има ли наистина реална полза от тях?

още...Охладители за Socket AM2Охлаждане

След появата на Socket AM2 за последните процесори на AMD, дойде ред и за новите решения за охлаждането им. Макар и в последните поколения чипове да е налице тенденция към солидно пестене на енергия, както и към намаляване на топлоотделянето, производителите на охладители влагат доста нови технологии, например топлопроводи. Да предположим за момент, че сме мигрирали към АМ2 с тазгодишния си ъпгрейд на системата. Какъв избор на охладители имаме в този случай?

още...Вентилаторите в кутията – трактат на тема “Въздушен поток”Охлаждане

Неведнъж сме ви говорили на тема охлаждането на различните компоненти в компютъра. Сравнително често ви запознаваме с интересни нови предложения, предлагащи възможности за охлаждане на процесори, графични ускорители, чипсета на дънната платка, че дори и твърдия диск. И докато всички тези решения са по-скоро локални и отговарят за елемента, за който са предназначени, глобалното охлаждане на вътрешността на компютъра често остава на заден план поради ред причини, едната от които е незнание.

още...AARDWOLF – новият играч на пазара на охладителиОхлаждане

Напоследък ставаме свидетели на разширяване на пазара на охладители, и до тоста сериозно. Спомням си преди години как се налагаше да импровизираме с наличните ни радиатори и вентилатори, за да можем да се справим с охлаждането на някой нов процесор или графична платка. А и не само тогава, все пак голяма част от хората предпочитат да използват фабрично, завършено решение, което изисква една елементарна (или не толкова елементарна) инсталация и е готово за употреба.

още...Въздушни охладители за 3D графични ускорителиОхлаждане

Не всеки има нужда от ефективно и мощно охлаждане на видеокартата си – офис компютрите например със сигурност се справят прекрасно и с фабрично осигуреното им. Но какво да правим, ако искаме да изстискаме още малко от старата (или не чак толкова старата) си видеоплатка чрез овърклокването й? Това води със себе си повишено топлоотделяне, което пък изисква по-добро охлаждане. Ето защо ще разгледаме няколко различни продукта, за да помогнем на потребителите да намерят за себе си оптималното решение на въпроса производителност/цена.

още...Охладителите за графични ускорители – съвременна необходимостОхлаждане

Съвременните графични ускорители доста се различават от това, което бяхме свикнали да виждаме преди няколко години. Една нова видеокарта е способна да разсейва над 100 W мощност в режим на натоварване. Това доскоро бе “запазена марка” на процесорите, които по традиция си знаем, че трябва да охлаждаме. Но вече не само CPU-тата имат нужда от подмяна на фабрично зададеното (BOX) охлаждане, а и 3D ускорителите, които с всеки изминал месец стават все по-мощни.

още...Графични платки, охладени от вода, Пелтие или фреон – защо не?Охлаждане

Дълго време алтернативното (на въздушното) охлаждане при графичните платки бе табу. Дори запалените фенове не смееха да използват нещо по-сериозно, за да понижат температурата на ядрото на 3D ускорителя си. От 4–5 години насам, може би и поради постоянно завишаващите се нива на топлоотделяне, доста от потребителите решиха да посегнат към алтернативите, една от които е водното охлаждане.

още...Охлаждането на (в) компютъра – от А до ЯОхлаждане

Въпреки, че е създаден преди повече от 50 години, компютърът още от самото си начало се е нуждаел от някакъв тип охлаждане. Само си представете машина, голяма колкото два гардероба – половината от обема е “обсебен” от вентилатори, а помещението, в което се е намирало това чудовище, се е нуждаело от климатикоподобна инсталация, за да може да се разсейва цялата тази топлина, която се е натрупала. В по-близките до нашето съвремие години положението не е било чак толкова лошо, но посоката е била горе-долу същата. Дори в момента големите, мощни машини с процесори Intel Itanium 2 притежават нетърпимо шумни вентилатори.

още...Новите предложения на Evercool за процесори, HDD и графични ускорителиОхлаждане

Evercool – една от доста отдавна намиращите се на българския пазар компании за производство на охлаждания за компютърни системи, почти винаги успява да зарадва потребителите с не много голям бюджет с интересни и в повечето случаи ефективни предложения за охлаждане на процесори, чипсети, графични ускорители, твърди дискове и преносими компютри. От известно време Evercool започна да продава и охлаждания от малко по-висок клас, базирани на вода. Особено интересен е моделът SilverKnight, който комбинира в себе си въздушно и водно охлаждане, събрани в един огромен охладител, като така няма да има нужда да мислите за маркучи, водни помпи, както и за самата вода, която тече покрай компонентите на компютъра ви.

още...Pentagram VGA охладителиОхлаждане

След като вече разгледахме голяма част от процесорните охладители от серията FreeZone на марката Pentagram, дойде редът да се отклоним леко от централния процесор и да преминем към още един важен компонент на компютърната система – графичния ускорител. С темповете на развитие на това подразделение от компютърния бранш в скоро време ядрото на видеокартата ще бъде много по-трудно за охлаждане – нещо, което допреди година-две дори не се смяташе за особен проблем и повсеместно проектирането на охлаждания бе ориентирано предимно към системния процесор.

още...Pentagram FreeZone – интересни евтини охладителиОхлаждане

В тази статия ще ви представим една крайно неизвестна (все още) на българския пазар марка охладители, която обаче тепърва ще набира поддръжници и фенове със своето качество и добра цена. Pentagram е компания, създадена през 1999 г. Занимава се с производство на мрежово и комуникационно оборудване, акумулаторни продукти, цифрови и уебкамери, както и с различни флаш карти и памети. Всичко това звучи много хубаво, но един сравнително нов сегмент в продуктовата линия на компанията е засегнат в този материал – FreeZone линията охладители за процесори и графични карти.

още...


loading
www.computers.bg © 2011 Всички права запазени.     Сайта изработен от plxWebDev