Игри

Windows игри под LinuxИгри

Когато търсим сървърно решение от какъвто и да е калибър или пък десктоп операционна система за стандартна работна станция, GNU/Linux и BSD системите са повече от удачен избор, особено с оглед на факта, че за тях не се изисква заплащане на лицензионни такси. На този етап обаче Windows платформата доминира, що се отнася до съвместимост и поддръжка за компютърни игри. Именно поради тази причина много хора се смятат, че под Linux не е възможно да се насладим на най-модерните предложения от създателите на компютърни игри, повечето от които са разработени и пригодени за работа под Windows.

още...Десет от най-добрите нативни Linux игриИгри

Игрите под Linux базираните операционни системи съвсем не са тема табу, а в настоящата статия съм подготвил списък с десет от най-популярните нативни Linux игри. В миналото повечето потребителя смятаха, че за Linux няма много заглавия, а в действителност това не е така. Естествено тук не става въпрос за малките игри, комплектувани с десктоп средите GNOME или KDE, а за по-сериозни проекти с добър сюжет, майсторски изпипана графика и приятно усещане по време на забавлението с конкретното заглавие. Въпреки че на пазара съществуват голям брой комерсиално насочени игри, които работят и под Linux, без да е необходима емулация, те не са обект на настоящия преглед.

още...Гейминг под Linux със Cedega 5.2.8Игри

Един от най-значимите фактори, влияещи при избора на дадена платформа, е софтуерната поддръжка и докато за някои софтуерни приложения има аналози и под Linux, при съвременните компютърни игри разработчиците обръщат внимание най-вече на съвместимостта с Windows платформата. Дори и някой потребител да има намерение да изпробва алтернативна, Linux базирана ОС, това, че той няма да е в състояние да инсталира любимите си игри в тази работна среда, вероятно би охладило ентусиазма му. Накратко, когато говорим за сървърна система или пък за стандартна работна станция, GNU/Linux най-често е безупречен избор на фона на доминиращата ОС Windows, но що се отнася до гейминга, това за съжаление все още не е така. Вече няколко години компанията TransGaming работи усилено, за да подобри лошата слава на Linux базираните...

още...Medieval 2 Total WarИгри

Игрите от серията Total War са феномен сами по себе си и нямат аналог сред останалите заглавия. Серията съчетава походова стратегическа част с реалновремеви битки, като е ситуирана в различни периоди от историята – до момента средновековните Япония и Европа, както и древен Рим. Серията започна с Shogun, продължи с Medieval и Rome и ето че поредната част се опитва да пресъздаде отново средновековна Европа.

още...Reservoir DogsИгри

Ако си бил мой събеседник в разговорите ни за игри, знаеш, че обичам киното повече и от гейминга. Именно затова връзката между седмото изкуство и игрите винаги е била любима тема в текстовете ми. В сравнително актуалните ми статии сме си говорили – покрай F.E.A.R, Call of Cthulhu и емблематичния Half-Life 2 – за доста успешното използване на кинематографични похвати в съвременните дигитални забавления, създаващо в по-голяма или по-малка степен усещането, че участваш в интерактивен филм. Заради разни изцепки от сорта на The Legend of Jack Sparrow и подобните му гейм събратя в стил “Купихме-филмов-лиценз-за-много-пари-и-сега-се-каним-да-направим-евтина-игра-по-него-че-да-си-излезем-на-печалба” пък е ставало дума за тъпите игрички по хитови блокбастъри. Но има и един трети вид “филмови” игри – тези, които са базирани върху класически филми, считани за култови от определена фенска маса. За разлика от горните, те не са правени набързо, с идеята да могат да излязат на пазара паралелно с премиерата, защото – реално – премиерата е минала отдавна. И разчитат на вече изградена, устойчива фенщина.

още...Neverwinter Nights 2Игри

Предполагам, че след време повечето автори ще започват статиите си за Neverwinter Nights 2 в този стил: “Някога, преди десетина години всички бяха обявили компютърните ролеви игри за мъртъв жанр, но тогава една компания се появи на хоризонта и го възроди от пепелта и т.н., и т.н.”. Е, аз смятам също да не избягам много встрани от тази тенденция. Компания беше Bioware, която с титаничите си хитове Baldur"s Gate, Wicewind Dale и техните продължения изигра ключова роля във възраждането на жанра. По-късно от същата компания се появиха и други страхотни игри, като например развиващата се в света на Star Wars Knights of The Old Republic и, разбира се, предшественика на заглавието, за което ще стане дума в тази статия – Neverwinter Nights (NWN).

още...Need For Speed CarbonИгри

Много се чудех какво начало да сложа на тази статия. Дали дълга интродукция, която да ви запознае със серията Need For Speed, или направо да започна да говоря за играта, както бих направил с всеки, който е следил развитието на поредицата на Electronic Arts през вече над десетгодишната й история. Както обикновено се оказва, в крайна сметка реших, че истината е някъде по средата, така че, с две думи, ето за какво става въпрос в NFS, преди да пристъпим към съществената част.

още...Blazing Angels Squadrons of WWIIИгри

В материалите за това издание нееднократно съм споменавал две свои наблюдения над пазара за видеоигри. Първото е преексплоатирането на темата за Втората световна война. Преди по-малко от месец, мисля, си говорихме колко много игри излизат по повод на това ужасяващо събитие и колко малко от тях за съжаление са наистина качествени. Второто нещо, което лично на мен не ми харесва, е липсата на качествени симулатори на въздушни битки напоследък. Космическите симулатори приключиха още с времето на Descent Freespace, но пък тези, които представляват по-реални въздушни сблъсъци, излизат все по-рядко и се отличават или с почти невъзможна трудност и нужда от енциклопедични познания на физиката, аеродинамиката и устройството на самолета, или с тотално пренебрежение към играча и продукт от типа “да отбием номера”.

още...Battlefield 2142Игри

Няма какво да се лъжем – ние, порасналите момчета също обичаме да си играем на война. Дали ще е сбиване в бара, дали ще е целене в главата на пейнтбол с колегите, дали ще е псуване по време на неделното футболче в двора на училището – всеки от нас намира своите битки. Разбира се, малко неща могат да се сравнят с емоцията от това да усещаш тежестта на автомата в ръцете си, потта, стичаща се по челото и влизаща в очите, натежалите от умора крайници, физическото изтощение и въпреки него адреналина, напомпан в кръвта ти от мириса на барут и сяра, гърмежите, свистящия звук от осколки и рикошети около теб и животинския ти инстинкт – убий, за да не бъдеш убит.

още...Company of HeroesИгри

Да кажем, че темата “Втора световна война” не е преексплоатирана в игрите, е все едно да твърдим, че в кварталната кръчма сервират основно ориз с бамбук. На много от нас вече ни е писнало от повтаряне във филми, игри, че и книги, ако щете, за невероятния героизъм на Съюзниците, издевателствата на Оста и героичните битки между двете страни. Разбира се, въпросният епичен конфликт не е за подценяване и е хубаво да помним тази грешка, за да не я повторим, както са казали големите мозъци, но все пак – аре, нема нужда вече, a? В този ред на мисли, всеки път, когато погледна нова игра с героични момци с

още...Outrun 2006: Coast 2 CoastИгри

Ще ти хареса, ако... искаш да видиш рейсинг играта с най-ясно изразено усещане за скорост към днешна дата. Рекламният надпис на гърба на кутията на Outrun 2006: Coast 2 Coast гласи следното: “В тази игра може да избирате между 15 лицензирани модела на Ferrari, включително съвсем новите F430 и F430 Spider, oслепителния Superamerica и оставящата те без дъх 550 Barchetta”.

още...Ducati World Championship срещу Super Bikes Riding ChallengeИгри

Не са много заглавията, посветени на мотоциклетния спорт, а още по-рядко се случва две от тях да излязат почти едновременно. Въпреки че поредицата NFS е водеща в момента, моторейсинг игрите също имат немалко фенове, които с нетърпение очакват появата на всяко едно заглавие. Затова реших да ви представя Ducati World Championship и Super Bikes Riding Challenge – те ще се харесат на всички геймъри, които имат поне малко бензин в кръвта.

още...Advent Rising – едно бижу на Орсън Скот КардИгри

Advent Rising е от този тип заглавия, в които играчът бива грабнат от историята благодарение на добре премисления и задълбочен сюжет. Разработена специално за Advent Rising, историята е дело на писателя фантаст Орсън Скот Кард, сред чиито известни творби са “Играта на Ендър”, “Говорител от името на мъртвите” и др. Всичко това, разбира се, не означава, че ако не сте запознати с творчеството му, то Advent Rising не е за вас.

още...Flatout 2Игри

Първият Flatout излезе преди около година и стопли геймърските ни сърца. Играта съдържаше този така мечтан от играча микс от адреналин, скорост, разрушение и хумор, който превръща едно заглавие в хит. Естествено, веднага се появиха последователи и имитатори. Най-близо до оригинала бе Crashday, която излезе преди по-малко от 5 месеца. Но дори и тази игра, въпреки разнообразните си режими, писти и превозни средства не носеше тръпката, която ни оставяше зад волана на Flatout-a по цели нощи. Закономерно бе, разбира се, да се появи продължение. И както

още...PreyИгри

Prey е от игрите, които чакахме дълго. Нещо като Duke Nukem Forever. С тази разлика, че втората и досега не е излязла и вече е нарицателна за дълго (и безсмислено) чакане. Разбирате ли, в гейм средите, вместо да кажеш “Кога върбата роди круши”, казваш “Когато излезе Duke Nukem Forever”. И Prey, както и DNF е започнат и разгласен много отдавна проект. Още през 1996 г. се чуват първите обещания за тази нова, “революционна и невиждана досега” игра. Оттогава въпросната смени един разработчик и няколко гейм енджина, премина през много перипетии, по едно време дори беше под въпрос дали ще я бъде, но все пак – ето я. На бял свят излезе толкова чаканата и наистина невиждана дотогава, а пък както се оказва и досега, Prey. Заслужаваше ли си чакането?. Ако искате да разберете – четете по-нататък.

още...Titan QuestИгри

Сигурно всички сте чували за Diablo. Играта, положила основите на хакендслаш манията най-вече в България, но не само. Факт е, че след “Дебилото”, както нежно го наричаме, останаха купища изпочупени мишки, хиляди натрупани диоптри и не един или два – къде успешни, къде не съвсем – опита да се направи поне толкова добра игра. Дори Diablo 2 не можа да задмине оригинала в сърцата на феновете, въпреки че беше игра с интересна идея, забавни куестове (поне в началото, после всичко започваше да се повтаря), приятни за окото локации и разнообразни герои, които предразполагаха към преиграване. Експанжънът Lord Of Destruction не успя да оправи

още...Hitman Blood MoneyИгри

Hitman е игра, която едва ли има нужда от представяне. Още с излизането на първата от вече четирите части от поредицата за хладнокръвния и брутален плешо, наричан просто 47, тя показа, че има голям потенциал от гледна точка на геймплея. И въпреки многобройните бъгове и по-скоро внушението за свобода на избора вместо реална такава, играта стана хит и се сдоби със сериозна фенска маса.

още...Tom Clancy's Ghost Recon Advanced WarfighterИгри

Драги читатели, нека ви разкажа за поредната игра по идея на Том Кланси. Както вече сме си говорили чрез страниците на този вестник, въпросният е един от най-известните автори на политически трилъри в САЩ, а и отвъд границите им. Дори да не сте чели никоя негова книга, е много вероятно да сте попадали на екранизация на негов роман. Било то “Патриотични игри“ с Харисън Форд, или “Всички страхове” с Бен Афлек, а най-вероятно поне сте чували за “Лова на червения октомври” с Шон Конъри и Алек Болдуин – филм, добил изключителна популярност у нас в началото на 90-те години. Най-забавното е, че колкото и филми се правят по романи на Кланси, игрите все си остават повече. Освен тази, за която ще ви разкажа след малко, със сигурност съм ви разказвал и за Rainbow Six, а не мога да не спомена и невероятния стелт шутър Splinter Cell, който си е ексклузивно игрален франчайз все още. Разбирай, не е правен по книга, а сценариите за всяка част от въпросната игра са си писани специално за нея от Том Кланси. Между другото, говори се, че Splinter Cell скоро ще се появи и на големия екран, но засега сигурни подробности около този слух няма. Както и да е. Всяка от тези игри си заслужава да й се обърне внимание отделно, затова да не задълбаваме, а да преминем направо на темата – Ghost Recon Advanced Warfighter, или накратко GRAW.

още...Heroes V – приказка за доброто и злотоИгри

По много начини мога да започна този материал, но може би най-подходящо ще бъде да цитирам мнението на моя колега Димитър Чизмаров – “Heroes V #!&%” (цензура – бел.гл.ред.). Може би не само той, а и много други верни фенове на поредицата по света мислят по същия начин. И моето мнение съвпада с неговото, но само донякъде. Ще си позволя да направя анализ на творението на руснаците от Nival от позицията на дългогодишен заклет фен на поредицата (това е любимата ми игра, на която съм посветил една голяма част от живота си).

още...The Elder Scrolls IV:OblivionИгри

Наскоро си говорихме с главния редактор за това как напоследък все по-рядко попадат игри за РС на страниците на вестника. А вестникът се казва “Компютри” все пак, недопустимо е. Дори и в краткия и общ обзор на Е3 от миналата седмица нещата, които се съобщаваха, бяха предимно за конзоли. Истината е една – все по-рядко излизат качествени РС игри на пазара.

още...


loading
www.computers.bg © 2011 Всички права запазени.     Сайта изработен от plxWebDev