Хард дискове

Направи си сам: RAID масивХард дискове

Едва ли съществува човек, който да не мрази надписа “Моля, почакайте...”, изобразяващ се за дълго време по време на инсталиране на софтуер, а понякога дори и при стартиране на операционната система. В повечето случаи това се дължи предимно на сравнително бавния твърд диск, който затруднява работата на цялата система. Замяната му с по-бърз определено ще помогне, но съществува алтернативен вариант, който ще превъзхожда ъпгрейда с нов, бърз диск. Това е именно създаването на RAID масив, при който като бонус идва и повишената сигурност, стига да имаме нужда от нея.

още...Твърдите дискове WD Raptor – една неостаряваща легендаХард дискове

Производителите на твърди дискове постоянно се опитват да ни предложат по-нови и по-усъвършенствани модели, които наред с подобрената производителност и увеличения капацитет се продават даже на по-ниска цена. Едва ли някой от вас е желал нещо по-различно. В момента 500 GB модели са почти два пъти по-евтини, преди 6–8 месеца. В някои случаи обаче от значение е не толкова обемът на диска, колкото нивото на производителност. Точно в този сегмент от доста време една е марката и моделът, който властва безпроблемно – Western Digital Raptor.

още...Допълнителен твърд диск извън системата?Хард дискове

Несъмнено за всеки собственик на компютър е идвал момент, в който твърдият му диск се е оказвал с недостатъчен обем. Независимо дали страдате от синдрома на Плюшкин относно музика (респективно филми), или просто избраният от вас диск вече е морално остарял, идва момент, в който се налага добавянето на втори. Съчетаването му с възможността той да служи и като устройство за пренасяне на информация ще ни даде доста голяма свобода. Какво ни е необходимо за тази цел?

още...NAND SSD – все по-близката алтернатива на твърдия дискХард дискове

От известно време насам доста се говори за заместването на твърдия диск от устройства с флаш памет. Идеята е не само ускоряване на процесите на четене/запис в системата, а и значително намаляване на консумацията на енергия. Дисковете, използващи флаш памет и наричани още Solid State Drive (SSD), наистина започват да изглеждат все по-апетитна алтернатива на класическия твърд диск. Известно е, че твърдият диск винаги е бил тясното място, ограничаващо системата. Въпреки прилагането на нови и все по-хитри решения твърдият диск си остава основната причина за изчакването на компютъра от страна на потребителите.

още...Някои алтернативи на твърдия диск – flash SD, микро HDD или eSATAХард дискове

Ако ви се е случвало да ви завали силен дъжд, когато нямате чадър подръка, тогава знаете усещането да се превиваш “на осем”, за да опазиш сух GSM-а, МР3 плеъра и каквото още там си носи човек понякога. В такъв момент сигурно повечето хора си мечтаят всички тези устройства да са водоустойчиви. Докато се сдобиете с такива обаче, обърнете внимание на водоустойчивите SD карти памет на INX.

още...Грижа за твърдия диск – охлажданеХард дискове

Както всеки друг електронен компонент, така и твърдият диск в компютъра има нужда от охлаждане. Според данните на производителите, като максимална работна температура може да се приеме стойност около 55–60 градуса. В общия случай доста хора дори не осъзнават нуждата от охлаждане на твърдия диск, чиято температура често е съвсем на границата на здравословното за него.

още...Клониране на твърдия диск с Drive Copy 8 Personal SEХард дискове

Подмяната на остарелия и бавен твърд диск в една машина с по-съвременен модел, разполагащ с повече кеш памет и евентуално на по-високи обороти, безспорно е един от най-ефективните методи за бърз, изгоден и ефикасен ъпгрейд. В подобна ситуация обаче често се случва така, че потребителят разполага с десетки програми, файлове и документи, събирани в продължение на години. Ръчното им преместване по правило не е особено удачно като вариант, защото простото копиране на файловете и програмите не гарантира, че те ще функционират безупречно и след преместването си. Преинсталирането на всяко от приложенията пък би отнело твърде много време, а и така файловете и документите на потребителя няма да бъдат запазени при миграцията, а само ще бъдат прехвърлени софтуерните продукти.

още...Полезният софтуер за вашия твърд дискХард дискове

Може би всеки от вас е наясно, че твърдият диск не е просто място, където се складират файловете. Това е начин да задържите голям обем от данни на едно място и да имате много бърз достъп до тях. Но както една кола започва да се разваля, ако не се поддържа, така и вашият диск няма да изкара колкото ви се иска, ако не го “стопанисвате” правилно. Главна причина за това е наличието на механични части и електронни схеми, като първите се развалят след време, а вторите могат да прегреят.

още...Съвременните твърди дискове и перпендикулярният записХард дискове

След като ви запознах с доста аспекти от развитието и възможностите за употреба на твърдите дискове, сега е ред да стане дума и за това какво може да се намери в момента на пазара – и като вид, и като големина. Ако допреди години 20–40 GB бяха нещо много сериозно, то в момента обеми от порядъка на 120–160 GB са едно добро начало за нова компютърна конфигурация.

още...Твърдите дискове и RAID конфигурациитеХард дискове

Както вече споменах в уводната статия, понятието “дисково пространство” се е променило доста през годините, заедно с предназначението на самите устройства. И докато в близкото минало наличието на един твърд диск в компютърната система се е считало за достатъчно, в момента сървърните конфигурации, а и голям брой работни станции, практически не могат да работят оптимално (бързо и с добра защита на информацията против хардуерни дефекти) само с едно дисково устройство в системата.

още...Обновяване и/или подмяна на твърдия дискХард дискове

Философски погледнато, един твърд диск никога не е достатъчно голям или бърз, винаги имa място за подобрения. Да речем, при най-новите хибридни твърди дискове се използват флаш чипове в комбинация с традиционен твърд диск с цел ускоряване на времето за достъп. Естествено, съществуват и други решения за изграждане на дискови масиви с чудовищен обем и светкавично бързодействие, плюс възможност за бекъп на данните в реално време, но за съжаление повечето от SOHO потребителите

още...Аспекти при повишаване на дисковата плътностХард дискове

През всички тези години, в които компютърът се утвърждава като най-масовата и най-използваната изчислителна машина, устройствата за съхранение на данни винаги са били (и ще останат за в бъдеще) техен ключов компонент. Съгласете се, че едва ли би имало смисъл да се генерирана каквато и да е информация, ако не съществува някакъв начин тя да бъде съхранена, или в още по-лошия случай – нейното съхранение да бъде прекалено скъпо и достъпът до нея – затруднен.

още...Митове и легенди за твърдите дисковеХард дискове

Ако се замислим, твърдият диск е един от компонентите, които използваме най-дълго време в една компютърна система. Същевременно неговата роля е изключително важна, тъй като съхранява нашата информация (понякога дълги години). Потребителите са свикнали да разчитат на него, очакват винаги да е в изправност и го възприемат като нещо много по-сигурно от оптичните носители. А често хората не знаят какво точно представлява и дори не го свързват с често мигащия червен индикатор в предната част на компютърната кутия. Но въпреки това съществуват много митове, свързани с този компонент, които отдавна се носят из компютърните среди и не дават спокойствие на потребителите, но със сигурност не отговарят на истината. Точно с тези заблуди има за цел да се пребори тази статия. И така, нека да започнем поред.

още...Caviar 3000JD и 1600JS – специалната серия на Western DigitalХард дискове

Преди няколко броя ви показахме какво може серията Raptor на Western Digital. Няма как да не сте се убедили, че това е компанията, която в момента произвежда най-бързите IDE и SATA твърди дискове за настолни машини и работни станции. Устройствата Raptor с 10 000 оборота на въртене демонстрират възможности, стабилност и най-вече производителност. Наред с това обаче идват и със сериозна цена, която може би си заслужава, като се има предвид какво получавате. Все пак Western Digital не произвеждат само Raptor устройствата.

още...Barracuda 7200.10 – новото поколение дискове на SeagateХард дискове

Въпреки че съвсем наскоро компанията Seagate закупи Maxtor и в момента имаме един производител по-малко, това не означава, че няма да виждаме още по-нови разработки и твърди дискове, които да задоволяват прищевките на потребителите с по-специални нужди. Под по-специални имам предвид нуждата от голям обем място на единичен диск, възможност за изграждане на големи масиви и, разбира се – увеличаване на производителността. Като че ли Seagate точно това са целели с пускането на пазара на поредната серия твърди дискове от фамилията Barracuda, вече с модел 7200.10.

още...Seagate NL35.2 250 GB дискХард дискове

С навлизането на SATA на пазара на твърди дискове стана ясно, че при IDE нещата вървят към своя логичен край. Още повече че SAS (Serial Attached SCSI) се оказа обратно съвместимо със SATA твърдите дискове. Така потребителите могат да комбинират дискове и контролери, без да се притесняват, че ще се появи момент на несъвместимост.

още...NCQ и TCQ – същност и особеностиХард дискове

NCQ (Native Command Queuing) и TCQ (Tagged Command Queuing) представляват специални технологии, чиято основна цел е да ускоряват трансфера (а оттам и системната производителност) на данни между твърдия диск и компютърната система. Макар че са отдавна представени на компютърния пазар и добре познати като спецификации на голяма част от любознателните потребители, все още има хора, които бъркат същността на двете технологии.

още...WD Raptor (X) – (просто) най-бързият десктоп дискХард дискове

Ако си спомняте, преди време един от най-големите ИT специалисти заяви: “640 KВ би трябвало да са достатъчно оперативна памет за когото и да било”. Това твърдение той изказа с оглед не само на момента, но и на близкото бъдеще. Естествено, господин Гейтс бе направил доста грешна преценка. В същата посока, ако някой, седейки и мислейки в далечната 1995 г. за обема на дисковата подсистема и производителността й, си е представял, че 40 MB при (кой знае колко ниски) определени обороти на въртене биха били достатъчни, е сгрешил също толкова сериозно, колкото и основателят на Microsoft.

още...AСБИС представя: Toshiba – лидер на пазара за твърди дисковеХард дискове

Според изследване, проведено от изследователската компания IDC, поделението на Toshiba за производство и продажба на устройства за съхранение на данни – Toshiba Storage Device Divison (SDD), надминава по производство всички останали производители на твърди дискове през последното тримесечие на 2005 г. За този период Toshiba е успяла да произведе приблизително 31 % от всички твърди дискове, доставени за десктоп компютри, и около 50 % – в мобилната категория, обхващайки всички 2,5", 1,8”, 1” и 0,85” дискове. По този начин се утвърждава водещата роля на компанията за второ поредно тримесечие

още...Maxtor One Touch III – външно решение за съхранение на данниХард дискове

Доста често се налага към настолен или мобилен компютър да се добави допълнително дисково пространство. За съжаление в много от случаите всички IDE или SATA са заети, а в преносимите компютри увеличението не може да стане без смяна на основния хард диск. Затова решение на проблема се явяват външните дискови устройства, които освен допълнително пространство имат и удобството да бъдат мобилни. Повечето от тези продукти не могат да се похвалят с голям капацитет, тъй като върховите за момента модели предлагат до 500 GB.

още...


loading
www.computers.bg © 2011 Всички права запазени.     Сайта изработен от plxWebDev