Графични програми

Tux Paint – графичен редактор за децаГрафични програми

Неведнъж съм виждал заети родители да оставят децата си пред компютъра в интернет клуб, докато те вършат своите важни задачи. Ако децата са прекалено малки, им стартират вградения в Windows инструмент Paint, за да рисуват, без да се “цапат”, както в ерата преди персоналните компютри. Но Paint бързо омръзва и в този случай на помощ идва безплатният (и с отворен код) Tux Paint, който е предвиден за деца над 3 години.

още...Adobe Photoshop Elements 6 – по-достъпна от всякогаГрафични програми

Много често софтуерните разработчици рекламират своите продукти за обработка на изображения и снимки като бюджетни алтернативи на Photoshop, който безспорно е избор на милиони професионалисти по света, работещи в различни сфери: фотографи, страньори, уебдизайнери, архитекти, медицински персонал и т.н. Често дори в нашите ревюта сравняваме възможностите на дадено приложение за работа със снимки и изображения с еталона в тази сфера, а именно Photoshop.

още...Крачка напред с Corel Paint Shop Pro Photo X2Графични програми

Преди да разгледаме софтуера Paint Shop Pro Photo X2, нека направим кратко резюме на историята на този интересен и популярен продукт за обработка на снимки. Повечето от вас сигурно знаят, че софтуерната къща, която първоначално разработваше Paint Shop Pro, се нарича Jasc. Впоследствие тя бе закупена от небезизвестната Corel, която от своя страна в продължение на няколко години влага сериозни усилия в подобряването на своя софтуер за обработка на цифрови изображения. Целта е той да влезе в ролята на бюджетна, но почти пълнофункционална алтернатива на всемогъщия Photoshop от Adobe.

още...Paint Shop Pro Photo X2 конкурира LightroomГрафични програми

Първото нещо, което веднага прави впечатление при стартирането на софтуера за обработка на изображения от Corel – Paint Shop Pro Photo X2, безспорно е неговият обновен външен вид. Що се отнася до реалните, а не толкова козметични промени, струва си да се обърне внимание на менюто за експресна обработка на снимките Express Lab. В настоящата версия е подобрена и поддръжката за работа с множество слоеве, което става благодарение на функцията Layer Styles. С последните новости дори и начинаещите фотографи лесно ще оптимизират своите снимки; същото важи и за илюстрации и графики.

още...Ефектни видеоклипове с Foto2AviГрафични програми

Foto2Avi е малка и безплатна програмка с точно определена насоченост. Нейната цел е да улесни максимално процеса на създаване на видеослайдшоу, т.е. основните материали, необходими за изграждането на клипа, са колекция от снимки и/или видеоклипове. По желание към продукцията е възможно да бъде добавен гласов коментар, както и музикален фон.

още...Serif Drawplus X2 - Вектори, анимиране и още нещоГрафични програми

Serif е един от ветераните в бранша на производителите на софтуер за работа с векторна графика. В своята нова версия тя е подобрена значително, като вече е обърнато внимание и на инструменти, симулиращи усещането с растерен софтуер за обработка на изображения. Тези “глезотии” бяха лансирани за пръв път в предходната, осма версия на Drawplus от 2006 г. За съжаление присъствието им повече разводняваше цялостното усещане по време на работа с програмата, вместо да го подобрява.

още...Photoshop CS3 – расовият графичен редакторГрафични програми

Преди време представих на страниците на вестника кратко ревю на бета-версията на Photoshop CS3. Макар че тогава ви запознах с повечето от новостите при този емблематичен софтуер, след като пълната версия вече е факт, реших да я разгледам по-подробно. Едва ли е необходимо да представям настоящия продукт, защото вероятно почти всеки компютърен дизайнер го е използвал в даден момент. Въпреки че публично достъпната бета-версия на Photoshop CS3 разкрива голяма част от новостите при настоящата версия на приложението, разработчиците от Adobe определено има с какво да ви смаят, дори и вече да сте изпробвали демото.

още...Живи цветове с Illustrator CS3Графични програми

Adobe Illustrator CS3 е част от новото семейство Creative Suite на Adobe. Това е един от водещите софтуерни инструменти за векторна графика на пазара. Както знаете, преди време Adobe придоби Macromedia и по този начин FreeHand попадна в техните ръце. Така на фронта остават малко продукти, които могат да се конкурират с могъщия Illustrator, като например X3 пакета от Corel.

още...Amazing Photo Editor 6.3 – мощен графичен редакторГрафични програми

Amazing Photo Editor е мощен графичен редактор, с който можете да обработвате и конвертирате графични файлове. Той поддържа работа с няколко изображения наведнъж и има удобен и лесен за използване интерфейс. Последната версия 6.3 работи и с новия Windows Vista, който излиза официално този месец

още...Zoner Web GalleryГрафични програми

Ако сте от хората, които разполагат с уебсайт, или просто търсите лесен и удобен начин да споделите приятните си моменти с близки и приятели, тогава трябва непременно да изпробвате Zoner Web Gallery. С помощта на тази програма имате възможност да си спестите много усилия и само за няколко минути работа ще разполагате с готови и добре оформени галерии от снимки. Понякога създаването им не е лесна задача и освен много време, изисква и солидни познания. Използвайки Zoner Web Gallery, си спестявате голяма част от времето не само за подреждането на снимките и оформянето на уебгалерията, но и за въвеждането на множество настройки.

още...Easy Way – софтуерно дирижиранеГрафични програми

Ако наименованието “mouse gestures” ви говори нещо, значи сте наясно с функцията на тази програма. А за тези, които за пръв път го чуват, ще поясня накратко, че с термина се означава управлението на операционната система и приложенията, чрез предварително зададени движения с мишката. На пръв поглед може да ви звучи не особено сериозно и полезно (както и аз смятах преди време), но всъщност това е един наистина много по-бърз и лесен начин за използване на компютъра. Ще отбележа още, че за някои браузъри (например най-разпространените IE, Opera, Firefox) съществуват модули, които им добавят подобна функционалност. Те са толкова много, че дори не бих могъл да ги изброя. На следните адреси ще откриете повече информация за част от тях:

още...Променете настроението с Facefilter 2Графични програми

На пазара се предлагат най-разнообразни приложения за фотообработка. При повечето от тях се набляга на богатите възможности и максимално широката функционалност чрез всевъзможни алгоритми, филтри и допълнителни модули. При създаването на своя продукт обаче разработчиците от Reallusion са предприели един по-различен подход. Вместо да предлага цял арсенал от функции с общо приложение, Facefilter 2 е съсредоточен върху една основна дейност, а именно манипулация на портретни фотографии. В инсталацията на приложението няма нищо сложно, тя протича съвсем тривиално. Интересната част започва след това. При първото стартиране, ще видите шест бутона, разположени по хоризонталата в горната част на основното работно поле. Всеки от тях символизира конкретна стъпка от процеса на фотоманипулация.

още...AMS Photo Studio и “Мастер Коллажей” – ефектни графични композицииГрафични програми

Програмата, с която започнах, се наричаше “Мастер Коллажей”. Разработчикът AMS Software обаче поддържа два официални сайта и предлага алтернативна негова версия за англоговорящия свят – AMS Photo Studio, която има малко по-различен интерфейс, но почти същите възможности. Това ме накара да променя материала и да направя паралелен преглед и на двете предложения.

още...Преносима версия на The GIMPГрафични програми

Въпреки, че е безплатен, нативният графичен редактор за GNU работната среда GIMP (The GNU Image Manipulation Program) предлага изключително богат набор от възможности в комбинация с приятен интерфейс. Фактът, че става дума за GNU Linux приложение, не пречи на GIMP да работи безупречно и при Windows платформи, при това без емулация. За целта се разчита на специално създадена w32 версия (port) на графичната програма. Неприятното при инсталирането на GIMP под Windows се изразява във факта, че приложението се нуждае от GTK+ библиотеката, реализираща визуализацията на интерфейса. Самата библиотека от своя страна се предлага в два варианта – за по-стари Windows базирани ОС (9x), както и за NT базираните версии на операционната система на Microsoft, т.е. 2000 и XP.

още...cPicture LE 1.6.6.4 – преглед и редактиране на снимкиГрафични програми

cPicture LE е програма за преглед, управление и редактиране на графични файлове. Тя е с изключително малка, под 1 МВ, което в днешно време е направо нищо. Освен това не се нуждае от инсталация, понеже представлява един-единствен изпълним файл, който може да вземете със себе си и да стартирате на произволен компютър. Малкият размер обаче не пречи на продукта да е изключително функционален. С него доста лесно ще преглеждате и управлявате колекцията си от снимки и цифрови изображения.

още...PhotoWatermark Professional – работа с водни знациГрафични програми

Може би имате намерение да публикувате собственоръчно направени снимки или рисунки в интернет, като желаете да защитите авторските си права. А може би не искате те да се използват за други цели или просто възнамерявате да направите реклама на техния първоизточник? Един от вариантите е PhotoWatermark Professional, с чиято помощ се поставя воден знак върху изображението. Това най-често е полупрозрачен текст или лого, което се слага на произволно място (за предпочитане на такава позиция, че да е максимално трудно да се изреже от графичния файл).

още...Banner Maker Pro 6 – създайте лесно банериГрафични програми

Както се вижда от името на продукта, Banner Maker Pro служи за бързо и лесно изработване на банери за уебсайтове. С него се работи леко и не се изискват специални умения. Интерфейсът му е удобен, функционален и изцяло подчинен на основното му предназначение. Изработването на готов банер става в няколко лесни стъпки, като за всяка от тях е предвиден отделен панел, в който се извършват съответните процедури. Панелите са подредени в горната част и между тях се движите с помощта на табове. Проектът, върху който работите, се намира в долната част, под панелите с инструменти и ви представя текущото състояние на банера.

още...Cosmic Blobs – 3D моделиране за децаГрафични програми

Съществуват много програми за триизмерно моделиране, които сме разглеждали на страниците на нашите издания и ако трябва да изброя само имената им, ще запълня по-голямата част от тази статия. Но наскоро се запитах какво трябва да направите, ако вашето малко дете показва творчески заложби и искате да го запознаете с този чуден свят? 3D Studio Max, Lightwave, Maya или Blender едва ли са най-удачният избор. Още си спомням с привкус на ужас моята първа среща преди около 10 години с 3D Studio Max. Тогава проявих желание да го разгледам и да се науча да работя с него. Но колкото и да се опитвах да направя една съвсем проста шапка от първия урок, следвайки стриктно инструкциите от упътването, тя все не се получаваше. След това повече никога не посмях да навляза сериозно в тази област. Ясно е, че колкото и да е напреднало едно дете с компютрите, все пак триизмерното моделиране е прекалено сложно и е просто безсмислено да се опитвате да го запалите по трудните и скучни професионални инструменти.

още...Все по-могъщ: Adobe Photoshop CS3 BetaГрафични програми

Само слуховете относно новата версия на популярния софтуер за обработка на изображения и снимки Photoshop са достатъчни, за да възбудят любопитството на професионалистите и ентусиастите, ползващи този продукт (при мен дори се наблюдава усилено слюнкоотделяне, в кръга на шегата, естествено). Това е съвсем разбираемо, тъй като в крайна сметка става въпрос за бъдещето на един от най-разпространените пакети с такава функционалност. Независимо дали се занимавате с уебразработка, фотография, предпечатна подготовка или дизайн, почти сигурно е, че Photoshop е едно от основните ви помагала в софтуерен аспект. Въпросният продукт е толкова популярен, че дори терминът “фотошопвам” (разбирай обработвам изображения с Photoshop) вече навлиза в техническия жаргон дори и в нашия език, да не говорим за английския.

още...Adobe Lightroom beta 4 – светлина в стаятаГрафични програми

Светлина. Всичко на този свят е светлина. Нека бъде светлина... Сигурно ви звуча като някой пастор от новопоявила се сектантска църква, но фактът си е факт - ако няма светлина, няма... фотография. Няма кой да си говори с емулсията на фотофилма, няма кой да гъделичка сензорите на CCD матриците.

още...


loading
www.computers.bg © 2011 Всички права запазени.     Сайта изработен от plxWebDev