Мрежи

Предложения от Edimax за мрежово изгражданеМрежи

В последните няколко броя обърнахме по-сериозно внимание на няколко модела безжични рутери от Edimax. Не може да се отрече, че изграждането на безжична мрежа е доста по-удобно и по-бързо от алтернативата под формата на окабеляване, но все пак не всеки има нужда от това. Ето защо нека сега разгледаме по-подробно две предложения на Edimax, които са предназначени за използване в нормална мрежа с окабеляване.

още...Оптимизиране на домашната мрежаМрежи

Думи като wireless, ethernet и gigabit със сигурност отдавна са познати на повечето читатели, но какво да кажем например за NIC Teaming? Изграждането или оптимизацията на вече създадена локална мрежа е доста сериозна задача, чието правилно извършване изисква познаването на някои основни положения. Освен тях, в тази статия ще разгледаме също така и определени тънкости, с чиято помощ можем сериозно да увеличим ефективността на мрежата си.

още...Безжични мрежови картиМрежи

Несъмнено би било изключително удобно домашната мрежа да се осъществи чрез използването на Wi-Fi технология. За съжаление освен принципните затруднения – например закупуване на безжичен мрежов рутер – има и няколко допълнителни проблема. Сред тях са: обхват на Wi-Fi мрежовите карти, чувствителност и скорост на трансфера, който може да се осъществи. Ето защо ще разгледаме няколко варианта, които въпреки сравнително ниската си цена може би ще представляват добро решение.

още...Осъществяване на Bluetooth връзкаМрежи

Дълго време не харесвах Bluetooth технологията за безжичен пренос на данни, но едва след като се докоснах до нея, разбрах защо се разпространява все повече в световен мащаб и колко удобна може да бъде тя. Досега при свързване на мобилен телефон и компютър предпочитах кабел за данни (ще спестя колко проблеми съм имал с него при различни конфигурации), но изборът ми вече пада върху Bluetooth. С него печелите мобилност (без ограничението на кабела), бързина и лекота на управление. Дори в момента цената на тези безжични устройства е по-ниска от някои data кабели, а съвсем немаловажен фактор е и тяхната универсалност – ще можете да ги използвате не само с мобилния си телефон, но и с всеки един друг продукт, който поддържа този стандарт.

още...Lan Search Pro – търсене в локалната мрежаМрежи

Преди време ми се наложи да търся файлове от определен тип в локалната мрежа, а когато системите в нея са голям брой, това се превръща в изключително трудоемка задача. За тази цел може да се използва и вградената търсачка на Windows. Lan Search Pro обаче категорично е по-добрият вариант и от следващите редове ще разберете защо.

още...Wi-Fi – пълен напредМрежи

Постепенното развитие на Wi-Fi технологиите за мрежова връзка доведе до все по-бързия трансфер на данни. Не е изключение да се види надпис на кутията на Wi-Fi устройство 802.11g, според който то поддържа трансфер от порядъка на 108 или 125 Mbit/s. Всъщност в основната си част локалната мрежа е от 100-мегабитов тип, т.е. трансферът от 125 Mbit/s ще е само между Wi-Fi картата и рутера.

още...Killer NIC – ускоряваме мрежатаМрежи

Напоследък станахме свидетели на различни технологични решения, целящи ускоряване на процеси, за които никой не е и предполагал че имат нужда от това. Започвайки от AGEIA и ускорителя им на физични изчисления, преминавайки през ускорителя на изкуствен интелект на АISeek, стигаме до момента, в който се предлага и ускорение на мрежовите комуникации. Като начало да поясним, че под NIC в името Killer NIC се има предвид Newtork Interface Card – нещо, което всъщност се предлага стандартно вградено в почти всяка дънна платка.

още...Wi-Fi продукти от NetGear, Linksys, 3Com, Edimax и D-LinkМрежи

След като в уводната статия ви запознах с възможностите за осъществяване на съвременна Wi-Fi мрежа, сега е ред да ви представя и няколко продукта на известни компании за Wi-Fi оборудване, присъстващи и на нашия пазар. Повечето от имената вероятно са ви много познати, но пък има вероятност все още да не знаете показаните в този материал продукти. Ще стане дума за доста производителни решения, някои от които дори изпреварват в някаква степен времето си. Все пак е добре да се види, че LAN мрежата вече има своя доста сериозна конкуренция.

още...Wi-Fi – безжичното бъдещеМрежи

Няма да сгреша, ако кажа, че безжичността вече е навсякъде около нас. Да вземем за елементарен пример клетъчните телефони или нещо много по-просто – дистанционното управление на телевизора (само си представете, ако връзката беше с кабел!). Удобството, което липсата на кабел води със себе си, е толкова голямо, че умните глави се опитват всячески да приложат безжичността във все повече сфери от живота на човека. И къде по-добре, къде по-зле, wireless технологията е част от съвременния живот на много от нас.

още...WiMAX – бъдещето е безжичноМрежи

Широко разпространено заблуждение е че WiMAX (както и WiFi) представлява технология за безжична мрежова връзка. Всъщност тези два термина се отнасят за нещо съвсем различно – WiMAX и WiFi са по-скоро сертификати, на които следва да отговаря оборудването, съвместимо със стандартите 802.хх.

още...NetSetMan 2.3.0 – мрежовият ви помощникМрежи

NetSetMan е програма, която може да улесни живота ви страшно много. Особено ако често ви се налага да сменяте мрежовите настройки на своя компютър. Приложението основно е насочено към потребители, на които им се налага да пътуват често и поради тази причина трябва да използват различни мрежови профили. Също така NetSetMan ще е полезна и на онези от вас, които имат няколко алтернативни интернет доставчици на домашния си компютър или не искат да помнят мрежовите настройки, които използват вкъщи, в службата или при някой приятел. Освен че с нея ще си спестите времето, което отделяте за постоянното въвеждане на различните настройки, ще отпадне и нуждата да запомняте цялата тази, поне според мен, ненужна информация.

още...Споделяне на интернет връзката с AllegroSurfМрежи

В днешни дни високоскоростният достъп до интернет е реалност за все повече домакинства у нас. Когато у дома ви има повече от един компютър, най-разумно е всяка от машините да е свързана с интернет, за максимално удобство. Същото може да се каже и при потребителите, споделящи общежития и квартири и няколко персонални или преносими компютъра.

още...Inbit Messenger Basic Edition 2.61 – отлична комуникация в локалната мрежаМрежи

Inbit Messenger е мощен продукт, с който може да осъществите комуникация и връзка между хората в офиса. Той работи подобно на другите комуникационни клиенти, като ICQ, Miranda и т.н., само че изцяло в локалната мрежа. Inbit Messenger е от типа програми за мигновени съобщения през LAN мрежата.

още...Point to Multipoint безжични мрежиМрежи

Безжичните мрежи от вида “точка към много точки” (point to multipoint, или PTMP) се появяват в резултат на технологичното развитие на телекомуникациите и заемат честотните обхвати 3,5 GHz и 26 GHz. Най-важната им характеристика е, че при тях дадена станция (базова или централна) може да комуникира едновременно с повече от една крайна станция, като използва антенна система със зоново или кръгово покритие и при това връзката не е непрекъсната, а се осъществява при необходимост.

още...NetPeeker – какво се случва във вашата мрежа?Мрежи

При цялото многообразие от софтуер от такъв тип, подходих доста предубедено към NetPeeker 2.83 и с очакване това да бъде поредната опростена програмка, която няма с какво да ме впечатли и не може да предложи нищо повече от базова функционалност. Но след като я инсталирах, бях доста изненадан и почти веднага установих, че това е софтуерът, който съм търсил досега.

още...LanTool – лесен контрол на компютрите в мрежатаМрежи

Администрирането и поддръжката на компютрите в една средно голяма фирма или офис понякога е доста мъчително и досадно занимание. Налага се да търчите по етажите за най-малкото нещо или още по-зле – да пътувате до друг офис само за да разберете, че “големият” проблем се решава само с едно щракване на мишката. Не би ли било по-добре да спестите времето и усилията си за нещо по-полезно? Програмата, за която ще говорим в тази статия, може да ви помогне в горепосочените случаи.

още...Безжична връзка на периферията с компютърната системаМрежи

В наши дни все по-често се говори за най-различни устройства, които осъществяват връзка с настолната система (без значение дали тя е стационарна, или мобилна) посредством Bluetooth или Wi-Fi безжична технология. На следващите редове ще представя кратка информация за характеристиките и особеностите на тези спецификации и ще дам конкретни примери за тяхното приложение.

още...Asus WL-HDD 2.5 – безжичен диск и Wi-Fi точка за достъп в едноМрежи

Отново ще ви запознаем с продукт на тайванската компания, но не TFT монитор или високобюджетно дъно за настолна система. Този път ще спрем вниманието си върху Asus WL-HDD 2.5, който представлява по-особен и интересен тип устройство. Под елегантния си и стилен корпус, той съчетава едновременно функциите на безжична Wi-Fi точка за достъп и споделено мрежово дисково устройство.

още...Диагностика на проблеми с интернет свързаносттaМрежи

През изминалата седмица на служебната поща получих няколко сходни читателски писма, където, общо взето, ставаше въпрос за едно и също нещо, а именно какво може да се направи, за да се провери къде се крие проблемът с внезапно “изчезналата” интернет връзка.

още...Защита на безжичната Wi-Fi връзкаМрежи

Въпреки удобствата, които осигурява, безжичната мрежа крие някои рискове. Те трябва да се взeмат предвид, за да бъде информацията в домашните и служебните компютри недостъпна за външни хора. Тъй като радиосигналът, за разлика от кабелите, се носи в ефира, то за всеки начинаещ хакер е много лесно да го “преслуша” и да се опита да проникне в мрежата. Какво ще прави там, си е негова работа – най-често се ползва безплатно връзка към интернет. По-страшно е, когато някой с добри хакерски познания се опита да влезе с умисъл в мрежата, за да открадне конфиденциална информация.

още...


loading
www.computers.bg © 2011 Всички права запазени.     Сайта изработен от plxWebDev