ECS също показа модел с Х58

През изминалите месеци и дни доста от по-известните производители на дънни платки показваха кратки данни и снимки за своите предложения използващи последния чипсет на Intel – X58. Сред тези производители ...Kingston с детайли около DDR3 продуктите си

Компанията Kingston Technology, която е една от водещите фирми производители на памети, показа детайли около новата си серия триканални комплекти предназначени за следващото поколение процесори ...VIA представиха mini-ITX платка за Nano

Преди няколко месеца VIA Technologies предизвикаха доста дискусии относно бъдещият си процесор с кодово наименование Nano. От тогава обаче, до момента не успяхме да видим кой знае колко интересна ...SIS все още няма да напуска пазара на чипсети

Silicon Integrated Systems или по-познати като SIS отдавна не ни бяха радвали с нов чипсет за който и да е от двата производители на х86 съвместими процесори. Изглежда AMD, Intel и NVIDIA са ...Линукс

Myah OS – всичко, от което се нуждаетеЛинукс

От доста време се опитвам, доколкото времето ми позволява, да следя развитието на многобройните Linux (и не само) дистрибуции и да ви представям тези, за които смятам, че заслужават внимание. Признавам, че през ръцете ми преминават голямо количество версии, почти всички от които са постоянно в някакъв тестов период, но много малка част от тях успяват да ме спечелят и наистина притежават достатъчно качества, за да заслужат своя дебют на страниците ни. Myah OS е една от тези, които без много шум и рекламни обещания впечатляват и имат всички предпоставки да придобият популярност и да продължат да се развиват, за разлика от много други замразени проекти.

още...PeaZip – по-добрият Linux архиваторЛинукс

Вярно е, че всяка от по-известните графични среди за Linux разполага с вграден инструмент за работа с архиви, но за съжаление повечето от тях работят с нативните за тази операционна система формати – TAR.GZ, TAR.BZ2, TAR, WAR. Разбира се, изключение в повечето случаи е работата с ZIP и JAR файлове. Но какво трябва да направите, ако попаднете на някой от останалите многобройни архивни формати, като RAR, ACE, ARJ, 7Z и т.н. Естествено, първото и логично нещо е да потърсите дали приложението, с което е създаден съответният архив, не разполага и с Linux вариант. Съвсем нормално е някои програми да предлагат и многоплатформена поддръжка, но със сигурност не при всички е така.

още...Удобно редактиране на ISO и NRG файловеЛинукс

ISO Master е open source редактор на CD огледални образи, предназначен за Linux и BSD системи. Софтуерът е базиран на bkisofs – библиотека за четене, промяна и запис на .iso файлове, като освен всички останали добри качества и възможности, ISO Master предоставя на потребителите удобен и приятен за работа интерфейс с .iso и .nrg файлове. Практически с програмата може да изпълнявате всички възможни операции със и върху тези файлове, като за момента не се поддържа единствено съхраняването в .nrg формат.

още...Metamorphose – групово преименуване на файлове и папки в LinuxЛинукс

Както става ясно и от заглавието, предназначението на Metamorphose е да ви даде възможност лесно да променяте имената на неограничен брой файлове и директории, като сами определяте дали ще смените всички символи или само част от тях. В днешната статия ще обърна внимание на версията за Linux, но е добре да знаете, че програмата разполага и с версия за Windows.

още...Ubuntu 7.04 Feisty Fawn – време е за лов на елениЛинукс

За наша радост и този път създателите на изключително популярната дистрибуция успяха да се вместят в шестмесечния цикъл на разработка и аз имам удоволствието да ви запозная с версия 7.04 на Ubuntu – Feisty Fawn. Както, предполагам, знаете, дистрибуцията се очакваше да излезе в края на месец април и, разбира се, това се случи, без да има никакви закъснения, на точно определената дата. Освен множество поправки, новата версия на дистрибуцията включва и много подобрения. В случая на преден план обаче излиза въпросът дали разработчиците са успели да изпълнят всички поставени задачи и по-важното – колко успешно и качествено е направено това.

още...ОpenSuse 10.2 – новото лице на хамелеонаЛинукс

Тази последна версия на операционната система се появи, така да се каже, малко тихомълком и остана извън светлината на прожекторите, защото по същото време Novell и Microsoft обявяваха своето споразумение за съвместна работа. Както знаете, Novell създаде OpenSuSE дистрибуцията по примера на Fedora на Red Hat, като и тя изцяло е дело на общността на разработчиците на свободен софтуер.

още...Как да инсталираме LinuxЛинукс

Допреди няколко години отговорът на този въпрос може би щеше да бъде един – не толкова лесно и бързо, ако с тази задача се захванеше някой начинаещ потребител. Но днес е трудно да се даде еднозначен отговор. Със сигурност обаче може да се каже, че в голяма степен разработчиците на Linux дистрибуции се стремят все повече и повече да улеснят крайния потребител, що се отнася до процеса на инсталация на операционната система. В тази статия ще ви представя три Linux дистрибуции, които се отличават една от друга не само по различния процес на инсталация, но и по много други признаци. Нивото на трудност при всяка от тях е различно, но в каква степен ще се справите, зависи изцяло от вас. Разбира се, има и много общи неща, а най-важното е, че и трите са напълно безплатни.

още...Да съживим работното полеЛинукс

В последните няколко статии, свързани с Linux, ви представих приложения, които превръщат работата с тази операционна система в повече от лесна задача. Оптимизацията на една система е от голямо значение за нейното правилно функциониране, но не бива да забравяме, че и връзката с потребителя е много важна. Връзката между операционната система и потребителя е графичният интерфейс. Всяка от отделните Linux дистрибуции вече предлага удобен и интуитивен интерфейс, базиран предимно на двете водещи графични среди – KDE и GNOME. Те от своя страна позволяват на всеки потребител да ги модифицира изцяло по свой вкус с помощта на допълнителни теми, икони и всевъзможни екстри.

още...EasyUbuntu – кой каза, че не може да бъде лесно?Линукс

Предполагам, все още много от вас мислят, че да се работи с Linux е трудна задача. Всъщност всяко ново начинание изисква да му се отдели допълнително време и внимание, за да може впоследствие всичко да е много по-лесно. Разбира се, няма да ви кажа, че ако досега сте работили с друга операционна система и изведнъж преминете към Linux, всичко ще ви е ясно. Напротив, ще има неща, които ще изискат от вас да им посветите време, за да ги разучите, усвоите, за да можете в крайна сметка да ги приложите успешно. И ако сте достатъчно старателни, положителните резултати няма да закъснеят, а най-важното – ще се уверите сами, че да се работи с Linux не е чак толкова трудно. Сигурно все още някои от вас имат съмнения по този въпрос. Но се надявам с днешната статия да успея да ги разсея и за пореден път да ви докажа, че работата с тази операционна система е също толкова лесна и интуитивна.

още...Hamachi под LinuxЛинукс

Hamachi е едно уникално приложение, което печели стотици почитатели всеки ден. Но днес няма да се занимаваме с неговите завоевания, а с инсталацията му, и по-специално под Linux. Ще ви покажа как да си инсталирате и графичния фронтенд за по-лесна работа с приложението. Ще се опитам да опиша подробно всяка от стъпките и командите, които трябва да бъдат изпълнени, така че и при вас всичко да премине гладко и безпроблемно. А за финал ще се свържем към отдалечен компютър посредством VNC сървър и клиент. За операционна система ще използвам Ubuntu 6.10. А сега е време да отворите конзолата – Applications –> Accessories –>Terminal.

още...GNOME Office – верният служител в офиса - Част 3Линукс

В днешната статия ще ви представя още две от приложенията, включени в състава на GNOME Office: Dia – програма за изчертаване на диаграми, и Planner – софтуер за управление на проекти и планиране на задачи. Едва ли от възможностите на тези две програми ще се възползва абсолютно всеки, като се има предвид тяхната определена насоченост. Но пък потребителите, чиято работа е свързана по един или друг начин с изчертаване на диаграми или се нуждаят от добро планиране на работния процес, ще останат повече от доволни при работата си с тези приложения.

още...GNOME Office – верният служител в офиса Част 2Линукс

Предполагам, че сте имали достатъчно време да се запознаете с приложенията от пакета GNOME Office, които ви представих в предишния брой на вестника – AbiWord и Gnumeric. Дори и да не сте го направили обаче, е време да преминем напред и да ви запозная с още две от програмите, влизащи в състава на GNOME Office. Това са The GIMP – софтуер за работа с растерни изображения, и Inkscape – програма за работа с векторна графика.

още...GNOME Office – верният служител в офиса - Част 1Линукс

Няма нужда да се чудите дали сте прочели правилно заглавието на статията. Наистина става дума за офис пакетa на графичната среда GNOME. В днешно време са налични множество офис пакети, но много малко от тях биха могли да се похвалят с предложеното качество на работа. Всъщност GNOME Office цели да предостави на своите потребители именно качество и бързина при използване на отделните приложения. Базовият офис пакет се състои от трите най-добри в своя клас и може би най-популярни сред потребителите не само на Linux, но и на Windows, приложения с отворен код.

още...Sabayon – съперникът на VistaЛинукс

От 30 януари привържениците на Windows имат още повече поводи за радост и гордост, след като дългоочакваната Vista най-сетне ще се озове в техните ръце. От друга страна, воините на отворения код все още са в очакване на новото KDE 4, което обещава много подобрения. Но междувременно те няма и защо да униват, тъй като имат в арсенала си бисер като SabayonLinux.

още...Да говорим свободно и с ЛинуксЛинукс

В този бързо развиващ се свят на високи технологии изискванията на потребителите също нарастват със значителни темпове. Съвсем спокойно може да кажем, че едно от тях е възможността за бърза, лесна, удобна и, не на последно място, сигурна комуникация. За да могат да отговорят на него, разработчиците на графичната среда GNOME предлагат на потребителите, които я използват, достъп както до стандартните начини за комуникация, като имейл и IM клиент, така и до набиращата все по-голяма популярност VoIP телефония. По подразбиране в дистрибуцията Ubuntu, която използвам, е инсталиран софтуерът Ekiga Softphone, който служи именно за такъв тип комуникация. Разбира се, ще ви представя още две алтернативни приложения – Gizmo Project и небезизвестния Skype, но в Линукс вариант.

още...Evolution и Gaim – основни средства за комуникация в GNOMEЛинукс

Предполагам, вече сте се “поровичкали” с Nautilus и сте се запознали с основната подредба на файловете и директориите в GNOME, респективно в Ubuntu 6.10. Всъщност това е дистрибуцията, която аз ще използвам за основна платформа, докато ви запознавам с приложенията, включени в GNOME, а и с графичната среда като цяло. Разбира се, ако решите, може да използвате и друга дистрибуция, стига при нея да е налична тази графична среда.

още...Puppy Linux – вашият нов домашен любимецЛинукс

В началото Puppy Linux ме заинтригува с обещанието за малък размер и възможност за зареждане от USB флаш памет, но след това открих и много други интересни негови страни. Може би като начало трябва да ви кажа, че този Linux е по-различен от всички останали и трябва предварително да се подготвите за нещо ново. Имам предвид дългогодишните потребители на тази ОС с отворен код, които са свикнали да работят с определени стандартни дистрибуции и да използват един и същи софтуер.

още...Nautilus – незаменимият помощник в GNOMEЛинукс

С всяка своя нова версия графичната среда GNOME става все по-привлекателна, придобива все по-изящен вид, което определено е важно не само за нейните верни потребители, но и за завоюването на нови привърженици. Спомням си, че първата Linux дистрибуция, до която се докоснах, беше Red Hat с графична среда GNOME и определено не бях много впечатлен от външния вид. Въпреки че системата ми работеше доста пъргаво, скоро след това преминах към KDE графична среда, а по-късно и към друга дистрибуция.

още...KDE и GNOME – не само врати към света на LinuxЛинукс

Едва ли вече има някой, който да не знае, че това са двете най-популярни и най-използвани графични среди в Linux дистрибуциите. В продължение на няколко броя на вестника разгледахме голяма част от основните модули на една от графичните среди – KDE, тяхното предназначение, функционалност, както и предимствата и недостатъците им. За тези от вас, които са ги пропуснали, съвсем накратко ще се опитам в тази статия да обобщя и да представя информация за KDE, като същевременно бих искал да ви запозная и с прекия конкурент на графичната среда – GNOME. Така се надявам да ви помогна да направите своя избор, като се насочите към най-подходящата за вас графична система. А както всички знаем, човек избира най-добре, когато има алтернативи.

още...Софтуер за запис на CD/DVD дискове под LinuxЛинукс

Рано или късно, независимо от операционната система, която използвате, както и от обема на твърдия ви диск, ще се наложи да прехвърлите информация на друг носител. Целта на днешната статия е да ви запознае с някои от по-популярните програми за запис на CD/DVD дискове под Linux.

още...


loading
www.computers.bg © 2011 Всички права запазени.     Сайта изработен от plxWebDev