Мултимедия

Видеокомпресия за всякакви нужди: TMPGEnc 4.0 XpressМултимедия

С оглед на огромното количество алгоритми за аудио- и видеокомпресия, достъпни в наши дни, употребата на универсален видеокомпресиращ софтуер, който е съвместим с всички кодеци, излизали някога, включително и с най-новите като H.264/MPEG-4 AVC, е препоръчителна и съвсем логична стъпка към безпроблемното кодиране на видео с високо качество при малък обем на получените материали. И така, ако имате нужда от програма за видеокомпресиране, която е действително способна и няма да ви изостави, без значение с какви материали работите, то новата TMPGEnc 4.0 Xpress от Pegasys няма как да не ви допадне.

още...CMOS Photonics – бъдещето на високоскоростните трансфериМултимедия

С развитието на дисплеите и графичните карти, комбинацията от тях започва да ни предлага все по-високи разделителни способности наред с поне 32-битов цвят. Това не представляваше проблем в ерата на аналоговите CRT монитори, но при LCD дисплеите, използващи цифрово предаване на данните чрез DVI, се стига дотам, че те просто не смогват да се справят с количеството данни, което трябва да се прехвърли. Алтернативата се състои в използването на фиброоптични връзки, чрез което се решават редица проблеми.

още...Туристически джаджи от всякакъв калибърМултимедия

Ето че дойде и “отпускарският” период, когато всички наши ежедневни грижи загубват своята тежест и на преден план идват вкусните средиземноморски деликатеси и студената бира в комбинация с морския бриз и приятна компания.

още...Музика във всяка стая с Philips StreamiumМултимедия

В днешно време основното устройство, служещо като медиен център на дома, е компютърът. Може дори да се каже, че в това отношение имаме налице нещо като наложен стереотип. Компанията Philips обаче се осмелява да наруши този стереотип със своето интересно предложение. Става въпрос за отделно устройство, изпълняващо функцията на домашна аудиосистема, а в допълнение то притежава още няколко любопитни възможности.

още...NForce 550, 570 – SLI e възможенМултимедия

През последните две години стана много модерно да имате повече от един графичен ускорител в системата си, като така теоретично можете да удвоите производителността на машината. Поставянето на втора видеокарта обаче изискваше освен допълнителна сума пари и едно много важно нещо – SLI поддръжка при машините с дънна платка на Nvidia. След като се видя, че при nForce 4 дънни платки има вариант да отключите SLI възможностите при моделите nForce 4 и nForce 4 Ultra (и то доста елементарно), много потребители започнаха да се интересуват от възможността да сторят същото и при платките с nForce 5 550 и 570 Ultra. Въпреки че това не става толкова лесно, колкото при nForce 4, налице е шансът да се получи.

още...TEAC XТ-5 и XТ-2Мултимедия

От време на време покрай другата “железария” се опитваме да ви представим и по някой по-различен продукт, който би бил интересен и представен точно навреме. В тази графа поставяме също мултимедийните говорители, за които сме писали доста и преди, а ще продължаваме да го правим и занапред. Факт е, че без добро музикално оформление една съвременна компютърна конфигурация губи голяма част от своята мултимедийност. Затова на вашето внимание предлагаме TEAC XТ-2 и XТ-5.

още...Джобни мултимедийни плеъри – новото интелигентно украшениеМултимедия

Развитието на технологиите през последните години позволи миниатюризирането на голяма част от компютърната и потребителската електроника. Само си припомнете първите CD и MP3 плеъри, които използваха големи батерии и се нуждаеха от CD носител, за да има какво да възпроизвеждат като музика. В днешно време обаче нещата са малко по-различни и не е нужно човек да носи в себе си половинкилограмово или дори по-тежко устройство, за да слуша любимата си музика, докато пътува, чака автобус или самолет или просто докато се разхожда в парка. Освен това джобните аудиоплеъри отдавна “помъдряха” и предлагат много други функции.

още...Creative GigaWorks ProGamer G550 THX – музика за вашите ушиМултимедия

В днешно време компютърът все повече се превръща в единна мултимедийна платформа за цялото семейство – той стандартно се използва за развлечения, като музика, игри, интернет. Много потребители започват да прехвърлят и функциите на телевизора към компютъра – филми, телевизия. Така можем да видим домашната PC система в много по-различна светлина. И както за максимално удоволствие ни трябва голям и добър монитор, така и звуковото подсигуряване трябва да е на ниво, особено ако целим голяма реалистичност на 3D игрите, филмите и музиката, на които се наслаждаваме.

още...XFX GeForce 8800GTS – Nvidia с първи стъпки в DirectX 10 - Част 1Мултимедия

През определени периоди от време големите производители на чипове демонстрират нови силициеви решения, които представляват по-сериозна промяна от поредната нова ревизия на съответния чип. Така компаниите съумяват да реализира както нови производствени технологии, така и по-големи промени и еволюции по чипа. Като вземем предвид дългогодишното съревнование на Nvidia и ATI, може да кажем, че в момента Nvidia са едни гърди напред. Съвсем наскоро обявиха своето първо DirectX 10 съвместимо решение – чипа G80, който за момента е предназначен за две карти – GeForce 8800GTS и GeForce 8800GTX.

още...Интегрирано видео за АМ2 платформатаМултимедия

По принцип интегрираните графични решения никога не са се радвали на особено голяма популярност сред по-екстремално настроените потребители или пък геймърите. Фактите обаче говорят, че най-много графични адаптери се продават именно под формата на интегрирани модели и всъщност най-големият доставчик на видеоадаптери се явява не кой да е, а… Intel. Все пак нещата постепенно се менят и дори вграденото видео става по-мощно. Един от най-тежките проблеми, които винаги са стояли пред него, е за пропускателната способност на паметта, тъй като вградената графика я дели с централния процесор. Преди години наличната пропускателна

още...Графични карти ManliМултимедия

Много от нас са свикнали да слушат само за големите марки производители на компютърни компоненти. Съществуват обаче и по-малки и по-непопулярни производители, които все още по навик свързваме с некачествена стока на ниска цена. Всъщност няма нищо лошо в ниската цена, но пък моментът с ниското качество отдавна вече не е актуален. Тези твърдения до голяма степен се отнасят и до една позната на нашия пазар марка графични карти – Manli.

още...Prestigio PMR-701 – големият рекордер с малки размериМултимедия

Компанията Prestigio освен LCD монитори предлага и мултимедийни устройства, например PMR – Personal Multimedia Recorders. Тези много интересни продукти тепърва ще ни радват с възможности и мобилност, различни от който и да е PDA, ултрамобилен компютър или дори десктоп система. Предимството на подобни PMR устройства е в многото възможности, които предлагат в много малък пакет и тегло. Prestigio не изостават от модата и наскоро представиха PMR 701 – своето мултимедийно предложение за хората, които пътуват много.

още...Уебкамерите – необходимост... или лукс?Мултимедия

Отдавна отминаха времената, в които аудио-видеокомуникацията чрез компютър ни оставяше с широко зинала уста. Ако често ви се налага да използвате Skype или друг подобен софтуер за общуване, тогава ще оцените наличието на уебкамера. Ако не използвате Skype... Какво пък, никой не е казал че употребата на камерите е ограничена само до комуникация!

още...Самоделно HTPCМултимедия

Нека започнем с представяне на идеята за HTPC. Home Theatre PC, или HTPC, е разработка за обединяване на функциите на всички мултимедийни устройства в дома от типа на DVD/DivX/МР3 плеър, телевизор, устройство за браузване из интернет и стартиране на компютърни игри.

още...Мr QuestionMan: прецизен аудиоанализаторМултимедия

Ако за един средностатистически потребител честотата на дискретизация, използваният кодиращ софтуер и нивото на битрейта при неговите аудиофайлове не са от решаващо значение, за един аудиофил това съвсем не е така.

още...XFX GeForce 7900GS – “високата карта” в средния класМултимедия

С появата на AMD/ATI Radeon X1950XTX нямаше как конкурентната компания NVIDIA да не реагира в посока на по-добро позициониране спрямо новите продукти на ATI. От своя страна обаче ATI направиха много сериозно намаление на цените на досега познатите продукти от сериите X1800 и X1900. Това донякъде принуди NVIDIA да действа също толкова адекватно, поради което съвсем наскоро компанията обяви два нови интересни продукта – GeForce 7900GS и GeForce 7950GT.

още...Ъпгрейд на видеокартатаМултимедия

Един от най-често сменяните PC компоненти безспорно е видеоадаптерът. Темповете, с които производителите разработват и лансират новите си GPU модели, малко или много налагат това, същото важи и за софтуерните разработчици, чиито творения стават все по-алчни спрямо системните ресурси с течение на времето.

още...Компютър и развлечениеМултимедия

На първо място, това са игрите. Преди ерата на персоналните компютърни системи най-разпространени бяха портативните електронни игри (тип Nintendo GameBoy или техните руски аналози “Електроника”) и аркадните автомати. След това на върха застанаха видеоконзолите и в момента дилемата е XBox (XBox360), PS2 (PS3), Nintendo GameCube (Wii) или компютър. През 90-те години на миналия век хитовите заглавия излизаха предимно за PC (с някои изключения), но сега ситуацията е коренно променена.

още...Компютър и звукМултимедия

Много отдавна отминаха времената, когато да притежаваш звукова платка в компютърната си система, беше лукс. Тогава, през 90-те години на миналия век, битовите аудиоуредби бяха “върхът на сладоледа” и определяха стандартите за качествен домашен звук. Днес всичко е коренно променено, но все още има хора, които държат на традициите.

още...Телевизия навсякъде през... интернет!Мултимедия

Достъпността на TV тунерите превърна компютъра в заместител на телевизора. Но какво да правим, ако не сме пред компютъра си, а наоколо няма телевизор? Всеки се е сблъсквал със случая, когато не е в състояние да гледа предаване или филм по телевизията поради една или друга причина.

още...


loading
www.computers.bg © 2011 Всички права запазени.     Сайта изработен от plxWebDev