Практика

Actual Installer - създаване на инсталаторПрактика

Ще започна с разрешаването на една мистерия. Първоначално попаднах на ArInstall, който веднага привлече моето внимание, но след като посетих официалния му сайт, открих, че вече се е прекръстил на Actual Installer. Вече сме писали за софтуер, създаващ инсталатори. Аз съм тествал голям брой приложения, но за повечето от които съм се отказвал да пиша по една или друга причина. Търсех нещо достатъчно лесно и разбираемо, с което да се работи бързо и да не се изисква задълбочен технически опит. И сега с ръка на сърцето мога да кажа, че съм търсил точно това – Actual Installer.

още...Профилактика на системата – да прегледаме кондензаторитеПрактика

В сериозните напоследък горещини много хора обръщат внимание на доброто охлаждане на системата си. Това е чудесно, но рядко потребителите мислят за системата си като за съвкупност от елементи, които имат нужда от внимание и профилактика. Независимо от използвания охладител за процесор, преминаващият през него горещ въздух винаги оказва влияние и върху околните компоненти: памет, чипсет, видеоплатка и... кондензатори.

още...Fine MetronomeПрактика

Предполагам, че ако се занимавате с музика, знаете какво е метроном. За останалите ще поясня: неголям уред, с форма, подобна на пирамида, и махало, което се клати наляво-надясно, отмервайки ритъма. Да, но това вече не е модерно и освен всичко друго, компютърът може да се използва и като негов заместител.

още...Бързо управление на контекстното меню с Fast ExplorerПрактика

Fast Explorer е малка, но полезна програма, която може да се категоризира като модулно шел разширение. Тя е предназначена за потребителите на Windows ОС (98, NT, 2000, XP, 2003). С нейна помощ бихте могли да оформите съдържанието на контекстното меню изключително лесно, както и да го почистите. Става въпрос за прозореца, който е достъпен при щракване с десния бутон върху даден файл или папка във файловия мениджър Explorer на операционната система Windows. Използвайки удобните препратки, достъпни във въпросното меню, бихте могли да повишите своята ефективност при работата с машината, без оглед на това с какво точно се занимавате.

още...Uninstall Tool 2.1 – премахнете упоритите софтуерни следиПрактика

През компютърните системи, с които работя, преминават тонове софтуер (образно казано), голяма част от който почти не се задържа върху твърдия диск. А деинсталиращите модули на програмите невинаги успяват да почистят всичко както трябва и постепенно настъпва хаос. В момента деинсталаторът на домашния ми Windows (Control Panel, Add or Remove Programs) е пълен с всевъзможни остатъци от какви ли не програми и игри, които упорито отказват да се отстранят, с което изключително много ме дразнят. Освен това, когато се опитам да деинсталирам програма, ми е много трудно да я открия в този списък. Но малкото приложение Uninstall Tool е в състояние да се справи с този проблем и да се пребори веднъж завинаги с неприятните софтуерни следи. По време на инсталацията дори може да изберете да се зарежда вместо гореспоменатия модул на Microsoft (впоследствие винаги е възможно да върнете обратно старата настройка).

още...Достъп до ext2 дялове под Windows с Win2fs 0.1Практика

С оглед на увеличаващия се брой потребители, които работят с повече от една операционна система, в практиката все по-често се налага прехвърляне на данни от едната платформа към другата. Докато Linux базираните ОС по правило могат да четат и пишат върху FAT и NTFS дяловете, използвани от MS Windows ОС, обратното съвсем не е така. Windows потребителите трудно могат да манипулират с файловете, резидиращи върху нативен ext2 форматиран Linux дял. Софтуерът Win2fs е разработен именно за да създаде баланс в тази насока, осигурявайки възможност за четене и дори запис при ext2 файлови системи, но под Windows.

още...Starter – пълен контрол над процесите в WindowsПрактика

Често се случва да получавам оплаквания от мои познати, които не могат да разберат защо изведнъж техният Windows е станал толкова бавен, защо времето за зареждането му е станало страшно дълго и защо всички програми вървят тромаво. Най-често проблемът е в някой процес, който се стартира на заден фон, “яде” от процесорното време и оперативната памет и причинява общо забавяне на системата. Първият вариант е да стартирате с Ctrl + Alt + Del мениджъра на задачи, да проверите общото състояние на производителността, след което да разгледате по-подробно работещите процеси. Но част от приложенията не са видими чрез този инструмент (и най-вече зловредните). Следващата стъпка е да се извика msconfig чрез полето Run на стартовото меню на Windows. Тук могат много по-добре да се разгледат всички зареждащи се процеси и системни услуги, както и да се включват/изключват перманентно. Но за съжаление този инструмент е съвсем елементарен и функционалността му е ограничена. Затова ви предлагам Starter 5.6.2.8, който може да ви предложи много повече.

още...Контрол над контекстното меню с RightClickПрактика

RightClick е интересен компонент от пакета Object Desktop на Stardock, позволяващ на потребителите да променят частично или изцяло контекстното си меню, достъпно при десен клик.

още...Absolute Uninstaller – пълно премахване на програмитеПрактика

Ако често инсталирате и тествате различни програми на компютъра си, това неизбежно води до влошаване на работата му, тъй като много от приложенията заместват оригинални системни файлове и пишат в регистрите. Ако деинсталаторът на продукта е добре направен, след премахването му в системата ви не би трябвало да останат следи от него. За съжаление, както може би сте забелязали, стандартният деинсталатор, вграден в Windows, невинаги успява да премахне напълно програмите от компютъра ви. Реално той стартира собствения ЕХЕ файл на програмата, който се грижи за

още...Partition Logic 0.64Практика

Освен че е напълно безплатна, Partition Logic е и изключително полезна програма. С нейна помощ ще можете бързо и лесно да разделите хард дисковете си на логически дялове, както и да управлявате информацията върху тях. Програмата не предлага целия набор от функции, налични при комерсиалните програми, като Partititon Magic, Drive Image или Norton Ghost например, но фактът, че с нея ще можете да си свършите работата качествено и безпроблемно, при това без допълнителни финансови разходи, е достатъчен, за да й обърнете внимание.

още...Заключване на компютъра, но без паролаПрактика

Тази програма отказва достъп до компютъра, освен ако самите вие не сте пред него, като за целта се разчита на уебкамера и алгоритъм с елементи на изкуствен интелект, служещ за разпознаване на лицето

още...Създайте си инсталатор с Inno Setup 5.1.8Практика

Всеки програмист и потребител е наясно, че добре направеният инсталатор е от фундаментално значение за първото впечатление, което конкретният продукт ще направи на потребителя. Естествено е, че ако още по време на инсталацията възникнат проблеми, всеки би изпитал съмнения относно качествата на програмата, при това още преди да е имал шанса да я изпробва. Вече съм писал за комерсиалния продукт за създаване на инсталации InstallShield, както и за безплатния NSIS, предлагащ чудесна функционалност.

още...CleanCenter 1.40.15 – почистване на излишни файловеПрактика

При работата си много приложения създават временни файлове, които невинаги се изтриват, например поради некоректно затваряне или изключване на компютъра или съответната програма. Много често продуктите от MS Office, като Word и Excel, “забравят” да изтрият работните си файлове. Самата операционна система също оперира с временни файлове, които обикновено се записват в папката Temp. Повечето приложения обикновено също ползват тази папка, но има и изключения и затова на практика такива файлове може да се намират навсякъде из

още...10 стъпки за оптимизация на Windows XP Pro/HomeПрактика

На следващите редове съм подготвил някои тривиални, но надявам се, полезни съвети за увеличаване на системната производителност при Windows XP базирани ОС, като за осъществяването им няма да ви е необходим допълнителен софтуер, с едно изключение, в лицето на Tweak UI от Microsoft.

още...Total Uninstall – разделете се завинаги с нежеланите приложенияПрактика

Програмата, за която ще стане дума в тази статия, служи за инсталиране и деинсталиране на приложения. Дори може да се каже, че Total Uninstall е един от най-добрите деинсталатори. Сигурен съм, че ще се запитате защо изобщо ви занимавам с такъв тип програми, при положение че Windows идва с вграден, готов за работа инструмент. Просто защото инструментът Add/Remove Programs

още...Грижи за системата със System Mechanic 6 ProfessionalПрактика

Когато става въпрос за софтуерни приложения за оптимизация, почистване и защита на системата, редно е да се отбележи, че при много от тях просто се групират някои системни функции в един унифициран потребителски интерфейс. С други думи, голяма част от въпросните процедури биха могли да бъдат извършени и на ръка, посредством вградените в самата ОС помагала и инструменти, макар и с известна загуба на време и усилия от страна на потребителя. Понякога се оказва, че е по-удачно да си “поиграем” на чистачи, вместо да даваме грешни пари за “помощен” софтуер, който обаче не ни предлага нищо съществено.

още...AI Roboform – мениджърът на вашите данни в мрежатаПрактика

Със сигурност сте забелязали, че много от сайтовете в интернет вече искат да имате регистрация, за да е достъпно цялото предлагано от тях съдържание. Разбира се, в това няма нищо лошо, но мъките ви тепърва започват. Защо? Защото идва моментът с попълването на регистрационните форми, а понякога това е доста труден и мъчителен

още...Cryptic Disk 2.1.6 – защитете данните си бързо и лесноПрактика

Cryptic Disk 2.1.6 е приложение, с чиято помощ много лесно можете да ограничите достъпа до хард диска или отделни негови дялове. За целта се използва 256-битов AES алгоритъм.

още...Теория на компресиятаПрактика

В днешно време на всекиго се налага да пренася информация - било то на дискета, CD/DVD носители, флаш памет и т.н. Независимо от това какъв е обемът на носителя, невинаги той е достатъчен за данните, които искаме да прехвърлим. И ако не разполагаме подръка с друг свободен носител, на помощ идва компресията.

още...Цялостна системна защита с Windows Live OneCareПрактика

OneCare е бюджетно защитно решение, разработка на Microsoft, предлагащо огнена стена, антивирусни и анти-spyware модули, както и бекъп функционалност. За разлика от някои аналогични продукти, Live OneCare не включва в себе си филтър против нежелана поща (spam), нито възможност за осъществяване на родителски контрол при работа в интернет. Въпреки това продуктът е удачен избор с оглед на съотношението цена–качество.

още...


loading
www.computers.bg © 2011 Всички права запазени.     Сайта изработен от plxWebDev