БЕЗХАРТИЕН ОФИС

През месец март 2013 г. словенската фирма Gama System започна да предлага решенията си в областта на електронната обработка и съхранение на информацията и на българския пазар чрез своя партньор „Специализирани Бизнес Системи“ АД.ASRock P55 Extreme4 – USB3.0 навсякъде

В последно време ASRock съвсем настъпиха газта, поради което резултатите са налице – компанията ни затрупа с модели "Deluxe" и "Extreme", като отново едно нещо се бе запазило – цената е все още ...Тънките лаптопи – нов поглед с MSI

И трите модела са част от т. нар. линия системи “X-Slim”, която представлява най-тънките предложения на MSI що се отнася до мобилни компютри. Забележете, че тук не говорим за нетбуци, а за много ...NVIDIA GeForce GTX460 – успех за 199$

Докато много потребители се чудеха как NVIDIA отново ги разочароваха чрез появата на GTX465, от компанията успяха да покажат нещо ново, нещо различно, нещо което не е създадено чрез използването ...Цифровата телевизия – не мит, а реалност

10.07.2006,

За първи път за цифрова телевизия в световен мащаб започва да се говори през 1980 г. Тогава на американския пазар започват да се предлагат сателитни услуги, сред които приемане на радио и телевизия директно от спътник в космоса. Няколко години по-късно се появява и първият европейски комерсиален сателит (Астра 1А), който излъчва няколко телевизионни канала, собственост на Рупърт Мърдок.

По същество цифровата телевизия означава телевизионен сигнал, който се излъчва, транслира и приема изцяло в цифров вид. От момента на неговото генериране до приемането му от телевизионните декодери той нито веднъж не се преобразува в аналогов сигнал. Все пак първите спътници, излъчващи сателитни телевизионни канали (и радиостанции), са използвали аналогов сигнал за пренос на данни, но с напредване на технологиите те започват да се предават единствено в цифров вид.

HDTV (High Definition Television) представлява цифров стандарт за излъчване и приемане на телевизионни канали. Той се отличава с висока резолюция на картината и по-особени изисквания към телевизионните приемници. Стандартът се ражда през 2003 г., а в средата на миналата година започват да се предлагат и първите приемници, които отговарят на изискванията на тази технология.

Като дългогодишни потребители на аналогова телевизия знаем, че невинаги получаваме качествена и стабилна картина на приемниците си. Понякога каналите отсъстват, а друг път са изцяло осеяни с бели снежинки. Поради техническото естество на цифровия сигнал при цифровата телевизия сигналът или е перфектен, или изцяло липсва, т.е. получаваната картина и звук при всички случаи са без смущения.

Преносът на цифровия сигнал от излъчвателя до приемника може да става по няколко начина – наземно (DVB-T), сателитно (DVB-S) и кабелно (DVB-C). DVB (Digital Video Broadcasting) всъщност представлява набор от подходи, ползващи най-съвременните технологии за аудио- и видеокомпресия. Разликата между тях се състои в използвания тип модулация. Най-често срещаната компресия в този случай е MPEG-2.

На практика благодарение на кодирането на сигнала в цифров вид могат много точно да бъдат регламентирани изискванията на излъчвания телевизионен сигнал към наличната широчина на честотната лента на преносната среда. При коаксиален кабел например могат да бъдат излъчвани най-малко 20 пъти повече цифрови телевизионни канали в сравнение с аналоговия пренос.

Освен по-олекотени изисквания към преносната среда, цифровата телевизия осигурява една екстра, която може да бъде единствено мираж за аналоговата. Въпросната екстра се нарича интерактивност и на практика дава възможност абонатът сам да определя какво, как и кога да гледа. Сред най-популярните услуги от този вид е т.нар. “видео по заявка” (video on demand) – срещу определено заплащане абонатът може да гледа пожелани от него актуални филми и програми. Самата поръчка се осъществява посредством дистанционно управление. На практика услугата “видео по заявка” може да направи излишни съществуващите в момента квартални видеотеки.

Макар и да притежава доста преимущества, на този етап навлизането на цифровата телевизия у дома все още е възпрепятствано от изискванията на стандарта към домашния приемник. За да може крайният потребител да се възползва напълно от възможностите на този тип телевизия, е необходимо да притежава цифров телевизор, или т.нар. set-top box устройство. По същество то представлява цифров тунер и е необходимо единствено в случаите, когато разполагате с по-стар модел (или какъвто и да било нов) аналогов телевизионен приемник. Това се налага от факта, че този тип приемници могат да визуализират предавания, излъчени и разпространени посредством аналогов сигнал. Цифровият тунер ще преобразува цифровия сигнал от телевизията в аналогов и на приемника ще може да се визуализира картина.

На този етап в България съществуват няколко цифрови оператора, които предлагат разсрочено плащане на цифровите тунери в пакет с някоя от услугите им. Съществено е да се отбележи, че тези ценови пакети многократно превъзхождат офертите на обикновените кабелни телевизии по отношение на броя на предлаганите телевизионни канали.

Голяма част от правителствата по света са приели специален закон, съгласно който кабелните оператори са задължени да преминат към изцяло цифров метод на телевизионно разпространение. В повечето държави (включително европейски и САЩ) крайните обявени срокове са 2010–2011 г. За България е въведена подобна стратегия, съгласно която се очаква пълното цифровизиране на телевизионните услуги до 2014–2015 г.

Тази услуга е широко използвана в САЩ и някои европейски страни и определено има своето място в България. Важно предимство на цифровата телевизия е, че тя осигурява възможност за кодиран достъп до абсолютно всички платени програми (като НВО).

 

Pay-per-view – какво е това?

 

Pay-per-view (РРV) представлява специална система, с чиято помощ зрителите могат да закупуват правото да гледат предаванията, които желаят. Доста често тези програми не влизат в безплатния пакет, предлаган от цифровия оператор. За разлика от услугата video on demand (видео по заявка), PPV предаванията се излъчват едновременно за всички, които са заплатили предварително. Системата “видео по заявка” позволява гледането на събитието, когато зрителят пожелае. Това могат да бъдат както филми и спортни състезания, така и еротични предавания.

За първи път системата PPV набира популярност, когато през 70-те години баскетболният отбор “Портланд Трейблейзърс” печелят титлата в NBА. Благодарение на нея отборът започва да предава директно и платено своите срещи. До този момент системата се е използвала само от някои платени канали, като Z Channel, SelecTV и ON TV.

След 90-те години известни компании, като In Demand, HBO и Showtime, започват да я използват, за да предават част от програмата си. От този момент насетне PPV става още по-известна и започва да се използва все по-масово от крайните клиенти. Цените за едно излъчване варират между $4 и $50 за концерти, филми и събития чрез In Demand, и от $15 до $55 за срещи от шампионата по бокс по HBO.

От известно време насам системата PPV започна да набира популярност и в България. Ring TV е първият телевизионен канал, който я използва. Той предоставя на зрителите си възможността да гледат футболни срещи от първенството на Италия през 2004 г. През следващата година друга телевизионната компания – Diema, продължи да развива тази система. Тя предложи възможност на своите клиенти да наблюдават дерби срещите от английското и испанското футболно първенство по своя платен канал – Diema Extra.

IPPV представлява подобна на PPV услуга. Разликата е, че вместо да закупувате права за гледане на дадено предаване, зареждате своята смарткарта с определени импулси. Всеки път, когато гледате IPPV предаването, ви се отнема съответният брой импулси.
ДЕТЕКТОР НА ИСТИНАТА

Кои са най-актуалните социални проблеми? Къде ще бъде следващият протест и колко души ще отидат? Отговор на подобни въпроси дава PerceptionAnalytics – специализиран софтуер на словенската ...

Работата в облака, виртуализацията и трансформацията на ИТ инфраструктури във фокуса на втория ЕМС ф

София, България – 24 септември, 2012 г. Утре, 25 септември 2012 г. ще се проведе годишният форум на EMC на тема „Трансформирайте ИТ + Бизнеса + Вас самите“. Участниците ще се възползват от образователните ...

Шест решения за наблюдение на системната температура

След като в материала наскоро обсъдихме основните принципи при охлаждането, въздушния поток и подредбата на кабелите при повечето компютърни кутии, днес ви предлагам да разгледаме и няколко варианта ...

Работа с уеб приложения в локален режим

На страниците на нашите издания многократно е ставало дума за някои от най-актуалните уеб-приложения в днешни дни. Няма как да не сте чували и може би използвали поне някои от тях, примерно Zoho ...loading
www.computers.bg © 2011 Всички права запазени.     Сайта изработен от plxWebDev