IBM вече гледат към 22 nm

Повечето заинтересовани потребители вероятно вече са се наситили на постоянното състезание на технологиите от страна на Intel и AMD, и по-точно неспиращите обявявания на нови и нови информации относно подобрен процес, нови степинги и т.н. Докато Intel усавършенстват 45 nm процес, а AMD все още се опитват да го усвоят напълно, IBM не седят спокойно да гледат като обикновен потребител, ами съвсем нескромно споделят, че 45 nm вече не е интересно за тях като процес, ами гледат вече към 22 nm. Подобен скок е доста сериозен като се има в предвид, че дори Intel първо възнамеряват да преминат към 32 nm и чак след това евентуално към 22 nm. Според IBM 32 nm може би ще е като преходен процес, който няма да им отнеме много ресурси и време за стартиране на производство. Нека също така не забравяме, че преди няколко месеца Intel и тяхни партньори обявиха нов консорциум, който ще се занимава с разработката на 32 nm технология, защото финансовата страна на нещата е непосилна за единична компания. IBM вече с пълна сила произвеждат 45 nm Cell процесори за Play Station 3, който чип премина към 45 nm в началото на годината.

 

Според IBM технологиите, които се използват при 45 nm технологичен процес могат да помогнат за преминаването директно към 22 nm, което ще направи 32 nm доста лесно за вкарване в производство. Сегашният литогравски процес или поне моментното му ниво обаче не може да се справи с размерите при 22 nm технологичен процес, поради което IBM са създали нов процес, който са нарекли "Computational Scaling". Чрез него компанията ще съумее да се пребори с ограниченията на наличните технологии като ще използват математически техники и софтуерни похвати с цел манипулиране на формите на маската по време на процеса на ецване на материала. Така използването на 32 nm като междинен производствен процес няма да наложи още една голяма промяна в машинната база за трансфера към 22 nm чипове. Както Intel, така и IBM смятат да предложат 32 nm силициеви продукти още през 2009г, но по всяка вероятност на IBM ще им е доста по-лесно да усвоят 22 nm за много по-кратко време в сравнение с Intel, което може да им даде една преднина в борбата за лидерство при създаването за все по-малък производствен процес. Наред с това IBM ще могат да продължат да изпълняват "Закона на Мур", според който процесорите стават по-малки и по-бързи и с двойно повече транзистори на всеки 2 години.

Ползите от бърз трансфер към 22 nm са сериозни. От една страна по-късите пътечки в ядрото ще спомогнат както за по-ниско енергопотребление, така и за по-ниско топлоотделяне. От друга страна по-малкият чип ще доведе до по-голям добив на чипове от актуалните в момента 300 mm силициеви заготовки. С използването на 22 nm производствен процес IBM ще могат да си помогнат и на сървърният фронт, където борбата е не по-малко сериозна. Огромните количества отделена топлина и консумирана енергия са от най-сериозните проблеми на сегмента, а един малък, енергийно ефективен но бърз сървърен чип ще даде на IBM свободата да подбират по-добре клиентите си и да им предлага по-атрактивни продукти.


loading
www.computers.bg © 2011 Всички права запазени.     Сайта изработен от plxWebDev