AMD говорят за Propus EE, отричат спирането на проекта Bobcat

Неотдавна стана ясно, че в началото на следващата година AMD ще започнат да предлагат по-енергийно ефективни процесори в четири- и триядрени конфигурации, чиито TDP няма да надхвърля респективно 65 W и 45 W. Разбира се това няма да стане без използването на 45 nm технологичен процес, който се очаква много скоро да бъде усвоен и да видим първите образци. AMD вече са решили да използват петцифрена номерация за бъдещите 45 nm процесори, като четириядреният Propus ще бъде означен Phenom X4 16x00, докато триядрените Rana ще носят моделен номер Phenom X3 12x00. Така за Propus EE (EnergyEficient) и Rana ЕЕ остава да добавим суфикса "е", като все още не е напълно ясно дали съответно ще става дума за Phenom X4 16x00e и Phenom X3 12x00e или ще има по-различно нумериране.

 

Всичко на всичко новите 45 nm Phenom X4 "е" процесори ще стартират с честоти между 2.3 GHz и 2.6 GHz и ще използват HTT 3.0 при честота 4.0 GHz и TDP от не повече от 65 W. Ще са налични дори 45 nm вариантт, които обаче ще работят при честоти между 2.1 GHz и 2.4 GHz за ядрото и 3.6 GHz за HTT3.0. Триядрените модели ще са с аналогични характеристики но ще притежават едно ядро по-малко. По-бързите варианти ще са с 65 W TDP, докато по-слабите – с 45 W. Както вече стана ясно, тези чипове няма да притежават L3 кеш.

Наред с това AMD официално опровергаха слуха за прекратяването на проекта Bobcat. Bobcat е отговора на AMD срещу Intel Atom, като въпреки тази новина, бъдещият супер ниско енергиен процесор на AMD всъщност все още е доста далеч от продажби. AMD смятат Bobcat за доста важен проект и нямат намерение да се отказват от него, но за сметка на това зададеният план за създаването му и пускане на пазара през 2008г. изглежда няма да се изпълни.


loading
www.computers.bg © 2011 Всички права запазени.     Сайта изработен от plxWebDev