Шестядрени AMD процесори в края на 2009 г.

 Факт е, че AMD все още се опитва да усъвършенства своята 45 nm технология за производство на процесори, но по всичко личи, че архитектурата Shanghai е завършена и скоро ще започнем да четем какво ли не ново и интересно покрай новите CPU на компанията. Освен това AMD наскоро пусна информация за бъдещите си шестядрени чипове, които би трябвало да очакваме след около година (четвъртото тримесечие на 2009 г.). Тази новина не е учудваща, на фона на наличните в момента триядрени Phenom X3 и бъдещи осемядрени разработки.

 

 

Предполага се, че този път AMD няма да направи грешката с анонса на платформата Barcelona и обявеният срок (края на 2009 г.) няма да е подвеждащ за потребителя. Новите шестядрени процесори носят кодовото име Istanbul и ще са част от платформата Fiorano. Нека не забравяме, че става дума за сървърни системи. Fiorano ще разчита на "външни" чипсети на Nvidia и Broadcom, но се очаква след средата на следващата година AMD да премине към използване на собствени схемни набори в сървърния сегмент. Сокетът остава Socket F 1207 с поддръжка на DDR2 паметта. Едва през 2010 г., с излизането на процесорите "Мани-Кур" и "Сао Паоло", използващи Socket G34, сървърните чипове на AMD ще преминат към DDR3.

Що се отнася до по-интересните за нас – настолните процесори Deneb, техният анонс се очаква към края на тази година или в началото на следващата. Засега няма информации за евентуално отлагане на официалното представяне, но също така няма насрочена дата. Ако всичко върви по план, първите четириядрени 45 nm чипове на AMD ще се появят след два до пет месеца.


loading
www.computers.bg © 2011 Всички права запазени.     Сайта изработен от plxWebDev