ATI ще използва нов тип охладители в следващите си видеокарти

Развитието на графичните процесори (а и не само) в последните години стана причина за производителите на видеокарти да търсят все по-адекватни решения за охлаждане. Въпреки сериозните подобрения от гледна точка на производствен процес и архитектура на процесорите, отделяната от тях топлина все още е доста сериозна и не е за пренебрегване. За да се справи с тази задача ATI обединява усилията си с компанията Celsia Technologies в търсене на високопроизводително решение за охлаждане на графични карти от висок клас.

Според първоначалните идеи на двете фирми, следващото поколение графични карти Radeon на ATI ще използват нов тип топлопроводи, базирани на т.нар. vapor chamber pipes, даващи до 30% по-добро топлоотвеждане. Според Джо Формичели, СЕО в Celsia, благодарение на тяхната разработка наречена NanoSpreader ще може да се елиминира плочката, контактуваща с процесорното ядро и топлината ще се отдава директно на отвеждащите елементи. Патентованата от Celsia технология на име NanoSpreader представлява запечатана вакуумирана камера в която има известно количество чиста вода. При нагряването и съответното изпаряване на водата във вакуума тя се абсорбира от специална медна мрежа играеща ролята на дренаж, който я отвежда към вътрешен радиатор, където да кондензира и съответно отдаде топлината си. След кондензацията втечнената вода се връща към дренажа и се отвежда към горещата част на камерата за да се повтори цикълът.

Според техническата документация на Celsius плочка изработена с технологията NanoSpreader в сравнение с плочка от плътна мед има тегло едва наполовина на медта, но за сметка на това притежава около 10 пъти по-висока топлопроводимост. Засега не е ясно дали AMD ще използва NanoSpreader на Celsia Technologies в следващото поколение графични карти, но предвид тяхната консумация на енергия и отделяне това е твърде вероятно.


loading
www.computers.bg © 2011 Всички права запазени.     Сайта изработен от plxWebDev