Заключване на компютъра, но без парола

14.12.2006,

Тази програма отказва достъп до компютъра, освен ако самите вие не сте пред него, като за целта се разчита на уебкамера и алгоритъм с елементи на изкуствен интелект, служещ за разпознаване на лицето

FaceCode е интересен защитен софтуер, създаден за ограничаване на достъпа до компютъра, така че на него да могат да работят единствено оторизираните потребители. Интересното е, че за разлика от повечето аналогични като функционалност защитни програми, вместо на парола или секретен ключ, тук се разчита на алгоритъм за разпознаване на лицето. То се сравнява с изображенията, съхранени в специална база данни, в която съответно има снимки на “доверените” потребители. Така няма да се налага да въвеждате своята потребителска парола на ръка всеки път, когато желаете да работите с компютъра си. Това би могло да е особено полезно например ако машината не е лично ваша.

Ако се притеснявате, че ползвайки този продукт, бихте могли по невнимание да заключите компютъра си, така че той да остане неизползваем, ще побързам да ви успокоя, защото инсталацията и настройката при FaceCode се извършват на принципа стъпка по стъпка, като по време на двата процеса ще разполагате с виртуален помощник (wizard). Освен това на уебсайта на разработчиците е достъпно и помощно филмче, където нагледно е показано точно как се инсталира и настройва Face Code.

За да функционира, всичко, което FaceCоde изисква, е най-обикновена уебкамера. Това прави програмата особено подходяща за употреба и в домашни, и в офис условия. Така любопитните колеги или членовете на семейството ви няма да са в състояние да изтрият важния ви проект два дни преди изтичането на крайния срок за завършването му, освен ако, разбира се, нямате еднояйчен брат (или сестра) близнак, който вероятно успешно ще заблуди алгоритмите на FaceCode.

Неприятното е, че по време на тестовете имах проблеми с инсталацията на продукта на една от машините, докато при останалите всичко сработваше без никакви проблеми. Опитах да разменя уебкамерите (и съответно техните драйвери), но се оказа, че приложението просто не “се разбира” с конкретната хардуерна платформа и подмяната на уебкамерата не помогна за решаване на проблема с инсталацията, тъй като Face Code просто “отказа” да бъде качен върху въпросния “проблемен” лаптоп.

Демото на Face Code може да изтеглите от сайта на разработчиците от Recgonix, който се намира на адрес http://www.face-code.com, а цената за единичен лиценз е $30.

Какво предлага FaceCоde накратко:

• Високо ниво на защита, без да се разчита на пароли, които биха могли да бъдат откраднати или евентуално отгатнати.

• Автоматично осигуряване на достъп до компютъра в момента, в който потребителят седне пред него, само на базата на лицето му.

• Лесна за настройка инсталация и конфигуриране; приятелски оформен интерфейс.

• Възможно е комбинирането на лицевото разпознаване плюс традиционния метод за оторизация чрез потребителско име и парола за максимално ниво на сигурност.

• Поддържат се почти всякакви уебкамери, но се препоръчва използването на модел с поне 320 K пиксела резолюция на CMOS сензора.

Димитър Петков


loading
www.computers.bg © 2011 Всички права запазени.     Сайта изработен от plxWebDev